Híradó

Egész Európában az átlag felett fogyasztó magyarok fizetik messze legtöbbet a gázért, Szijjártó Péter szerint ennyire tudták megóvni az embereket

Kéri BarnaKéri BarnaTárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. július 28. 20:39

Európa legdrágább gázárát kell megfizetni augusztustól Magyarországon az átlag fölött fogyasztóknak. Míg Magyarországon 747 forint lesz az átlagos fogyasztás fölött a gáz köbmétere, addig Németországban jelenlegi árfolyamon 550 forint. Szijjártó Péter a híradónak azt mondta: igyekeznek megóvni a fogyasztókat, de ennyire telik most az ország gazdasági erejéből.

Le kell jönni a gázról, az áram sokkal kisebb terhet jelent Magyarországnak, mert van atomerőművünk – mondta szombaton Orbán Viktor Tusványoson, de februárban még másként gondolta.

Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a családoknak, akkor van rezsicsökkentés

– közölte Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélése után.

Akkori találkozójukon az orosz elnök azt állította: a világpiaci ár ötödéért kapja Magyarország tőlük a gázt.

Rögzíthetjük, hogy egészen biztosan nem kapjuk ötödáron a gázt. Ez mostanra mindenkinek teljesen világos lett. Nem egyötödön, hanem piaci árszinten kapjuk

 – mondta a Válaszonline-nak Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa.

A szakember az interjúban beszélt arról:

augusztustól Magyarországon az átlagnál több gázt fogyasztók Európa legmagasabb gázárát, 747 forintot lesznek kénytelenek fizetni köbméterenként.

Európában a legmagasabb gázár, tehát amit most a rezsicsökkentési szint fölött kell majd Magyarországon fizetni, az magasabb a német gázárnál, ami 550 forint körül van. Ez engem egyébként tényleg meglepett. Ez gyakorlatilag egy az egyben leképezése a tőzsdei gázárnak” – mondta Felsmann Balázs.

Szijjártó Péter Bécsben a Híradó kérdésére azt mondta: ennyire tudják megóvni az embereket az áremelkedéstől.

Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy Magyarországon ne kelljen korlátozni az energiafelhasználást, legyen elég energiahordozó, és a lehető legnagyobb mértékben megkíméljük az embereket a világpiaci ármozgásoktól. Ezt ígértük, ezt ígérjük és ezt végre is fogjuk hajtani – mondta a külügyminiszter.

A Jobbik volt elnöke szerint a választási kampányban a Fidesz és a kormány hazudott a rezsicsökkentésről.

Mi, akik a nép pártján állunk, szemben a hatalommal, követeljük, hogy a Fidesz és Orbán Viktor tartsa be a választási ígéretét, ne emeljék egyetlen egy forinttal sem se a villany, se a gáz árát – mondta Jakab Péter a  Facebook-oldalára feltöltött videóban, ahol azt is bejelentette: petíciót indít a rezsiárak emelése ellen.

#Híradó#Belföld#gázár#drágulás#szijjártó péter#rezsi#számlák

Címlapról ajánljuk