Híradó

A kormány utasítására tíz éve ott vannak a számlákon a rezsicsökkentés nélküli árak, most mégis sokkal magasabb emelésről beszélnek

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2022. július 16. 18:48

Továbbra sem tudni, mennyi lesz az áram és a gáz piaci ára, pedig két hét múlva már életbe lépnek a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló új szabályok. A miniszterek még csak most kaptak utasítást a részletek kidolgozására, derült ki az éjjel megjelent kormányhatározatból. A DK azt követeli, hogy sürgősen hozzák nyilvánosságra: mennyivel kell többet fizetni augusztustól. A kormány azt közölte: a fogyasztók időben tájékoztatást kapnak.

Átalánydíjat fizet az áramfogyasztása után egy debreceni családi háznak a tulajdonosa, Korhán László. Mint évek óta mindenkinek, a számláján két összeg szerepel: egy rezsicsökkentett és egy rezsicsökkentés nélküli.

7 ezer 925 forintos átalány és van egy 10 ezer 525 forintos összeg, ami nem tudunk értelmezni, merthogy ez lenne akkor a világpiaci ár ezek szerint? 

– kérdezi tanácstalanul.

Sokan nem értik, ha ez a rezsicsökkentésen megspórolt összeg, akkor miért mondta a rezsivédelmi biztos, hogy sokkal nagyobb, 6-8-szoros különbség van a rezsicsökkentett és a világpiaci ár között.

7 ezer 750 helyett 50 ezer 833 forint lenne a villanyszámla. Gáznál ugyanez az összeg havonta 15 ezer 833 forint, s ha nem lenne rezsicsökkentés, nem tartanánk fent a rezsicsökkentést – ahogy ezt a baloldal egyébként javasolta – akkor 131 ezer 441 forintot kellene fizetni 

–  mondta korábban Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásaáért felelős kormánybiztos

Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár szerint a számlán szereplő spórolást a 2012-es piaci árból számolják a mai napig. Szerinte azért nem aktualizálták az árakat, mert korábban ez volt a kormány érdeke.

Egy-hosszú-hosszú időszak volt, amikor nemhogy nyertünk a rezsicsökkentésen, de egyenesen nyerészkedett rajtunk az a nagyvállalat, amely bizony sokkal olcsóbban vásárolta meg, mint amennyiért nekünk utána eladta, és még örülni is kellett hozzá 

– mondja Holoda.

A Technológiai és Ipari Minisztérium híradónkkal szombaton azt közölte, hogy a számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy sürgősen hozzák nyilvánosságra,  mennyivel kell majd a lakosságnak többet fizetnie augusztustól.

„Írják rá a csekkekre azt, hogy az orbáni rezsinöveléssel mennyit vesznek most el tőlük, hogy mennyivel fog nőni a rezsiszámla a következő hónapokban! Itt 100 ezres csekkek fognak érkezni emberekhez” – állítja Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese.

Azt is követelik hozzák nyilvánosságra, hogy milyen áron vásárol az állami MVM gázt Oroszországból és a piaci árat milyen képlet alapján számolják ki.

Péntek éjszaka a Magyar Közlönyben csak arról jelent meg kormányhatározat, hogy Orbán Viktor megbízta minisztereit a részletek kidolgozásával. Hogy ez mikorra várható, azt nem tudni.

#Híradó#Belföld#Gazdaság#rezsicsökkentés#kormány#számla#energia#áram#gáz#top hírek#németh szilárd

Címlapról ajánljuk