Híradó

Hiába lesz bőséges gabonatermés Magyarországon, továbbra is kiugróan drágulhat a kenyér

Velti LászlóVelti László

2022. június 16. 19:09

Kiugróan drágulhatnak továbbra is a pékáruk és a zöldségek. A malmok 30%-kal emelik a liszt átadási árát júliustól – ezt a feldolgozók szövetségének tagozati elnöke mondta Híradónak. Hozzátette: egyre nehezebb megfizetni a búzát a történelmi mélypontra gyengült forint miatt. A paprikáért és a paradicsomért költségeik megugrására hivatkozva kérnének harmadával többet a termelők. A legfrissebb előrejelzések szerint egész évben magas marad az infláció Magyarországon. 

A kenyér az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon, a fehér kilójáért már májusban átlag 577 forintot kértek. 47%-kal többet, mint egy évvel korábban – a KSH adatai alapján. És a zsemle is majdnem másfélszeresébe kerül tavalyhoz képest, átlagosan 45 forint darabja.  

A gabona ára sem fékezi az inflációs várakozásokat. Egy tonna búza már 140 ezer forintjába kerülhet a feldolgozóknak – szövetségük tagozati elnöke szerint. Kétszer annyiba, mint tavaly. Ezért júliustól tovább emelik a liszt átadási árát.

Jó 30%-ot fog emelkedni. A sütőipar is nyilván emelni fogja ennek alapján a kenyérnek, péksüteménynek az árát

– mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnöke.

Idén is bőséges gabonatermést várnak Magyarországon, máshol viszont nincs elég a háború miatt. Megugrott a kereslet, a malmoknak pedig itthon is annyit kell fizetniük az alapanyagért, amennyit a külföldiek adnának érte euróban, máskülönben másnak adják el a búzát a termelők.  

Gyengébb a forint, nyilván célszerűbb akkor exportra kivinni, mert többet kapnak érte a kereskedők

– mondta Lakos.

A zöldségek az energiaár-robbanás és a bérköltségek megugrása miatt drágulhatnak még tovább – a Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezete szerint.

30-40%-os termelői áremelés szükséges ahhoz, hogy azon a szinten tudjanak lenni jövedelmezőség szempontjából a termelők, hogy a következő év is el tudjon biztonsággal indulni

– mondta Nagypéter Sándor, a Délertész elnöke.

A Híradóban szerették volna megszólaltatni a kormányt is, de a 18 órakor kezdődő adásig nem adtak interjút. Írásban válaszoltak, azt közölték: A háború vége az, ami leginkább erősítheti a forintot.

#Híradó#Belföld#Gazdaság#drágulás#infláció#kenyér#gyümölcs#top hírek

Címlapról ajánljuk