Híradó

Három éve történt a Hableány-katasztrófa, hamarosan ítélet is lehet

Major EszterMajor Eszter

2022. május 29. 17:38

Idén csak a magyar áldozatok családtagjai voltak ott a Hableány tragédiájának megemlékezésén, amit a nyilvánosság teljes kizárásával szerveztek. A pontosan három évvel ezelőtti hajószerencsétlenségben 28-an vesztették életüket, köztük a 26 dél-koreai utas és a hajó kétfős magyar személyzete. Hét túlélője van a tragédiának. Az ügyben két eljárás is indult: a Hableányt elsüllyesztő Viking szállodahajó kapitányát halálos tömegszerencsétlenség okozásával vádolják, az áldozatok családtagjai pedig sérelemdíjért perelnek. 

Ezúttal a nyilvánosság teljes kizárásával, kizárólag a gyászoló magyar családtagokkal a fedélzetén indult el a Hableányt üzemeltető cég egyik sétahajója. Utasait arra a helyszínre vitte, ahol a pontosan három évvel ezelőtti tragédia történt.

Három éve hűvös, esős idő fogadta a Hableány fedélzetére érkező utasokat. Este 9 órakor a Viking szállodahajó utolérte, majd a vízbe fordította a sétahajót, a rajta lévő 35 emberrel együtt. A kis városnéző hajó másodpercek alatt elsüllyedt a Margit hídnál. 28-an vesztették életüket, köztük 26 dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet: a hajó kapitánya és egy matróz. 

Mindössze heten élték túl a tragédiát.


Az ügy azóta sem zárult le, a hozzátartozók és a túlélők pedig azóta is szenvednek – mondta híradónknak a Hableányt üzemeltető magyar hajótársaság ügyvédje.

Két eljárás is indult

A Viking szállodahajó 64 éves ukrán kapitányát halálos tömegszerencsétlenség okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. Az ügyészség 9 év börtönt indítványozott.


„A fejem fölött egy hajótestet éreztem. Aztán kinyitottam a szemem, és próbáltam úszni. Hallottam az egyik társam hangját, ahogy kiabál. Aztán már nem hallottam őt” – így emlékezett vissza az egyik dél-koreai túlélő tavaly decemberben a bírósági meghallgatáson. „Amikor a vízbe estem, a fedélzeten lévő székek és asztalok eltaláltak, ezért csak nehezen tudtam feljönni a felszínre” – mesélte egy másik túlélő.


A dél-koreai áldozatok rokonai fejenként 35 és 60 millió forint közötti sérelemdíjat követelnek a Vikinget és a Hableányt üzemeltető cégektől.

A büntetőeljárás lassan a végéhez közeledik, és ugyanez a helyzet a kártérítési üggyel is Reméljük azt, hogy minél hamarabb megoldás lesz ezekben az ügyekben

– mondta Sógor Zsolt ügyvéd.

Mivel az ügyben 78 károsult van, a végösszeg akár négymilliárd forint felett is lehet.

#Híradó#Belföld#hableány#hajó#katasztrófa#duna#megemlékezés

Címlapról ajánljuk