Híradó

Durva megszorításra készül a kormány a választások után az MSZP szerint

Kéri BarnaKéri Barna

2022. március 26. 16:49

1700-1800 milliárd forintos megszorításra készül a Fidesz a választások után – ezt állítja az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István szerint a tervezett intézkedéscsomagról a kormány már tájékoztatást is adott az Európai Bizottságnak. A kormány szerint megszorításoktól csak akkor kellene tartani, ha az ellenzék kerülne kormányra.

600 milliárd forint adóvisszatérítés a családosoknak, 370 milliárd forint a 13. havi nyugdíjra. A kormány szerint magyar gazdaság helyzete tette lehetővé mindezek kifizetését a választások előtt.

Aztán jött a feketeleves, és hiába rögzítette a csirke far-hát mellett az alapvető élelmiszerek árát, és hiába maximálta az üzemanyagok árát is a kormány, az elszálló infláció miatt hozzá kell nyúlni a költségvetéshez.

Most az egészet újra kell nyilván majd tervezni. Április 3-ig már viszonylag kevés idő van, tehát szerintem ezzel érdemes megvárni április 3-át. Ha nekünk ebben szerepünk lesz, akkor nyilván az első és egyik legfontosabb lépés az lesz, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz hozzá kell majd igazítani a magyar államháztartást is

– mondta az RTL Híradónak Varga Mihály pénzügyminiszter még hétfőn.

Ujhelyi István szocialista EP képviselő szerint a kormány április 3. előtt is eleget tett uniós kötelezettségének, és Brüsszelben már bemutatta a tervet: hogyan hoznák egyensúlyba a következő 6 hónapban a költségvetést.

Olyan pénzromlás mellett, ami van, és annak tudatában, hogy nem kapja meg Orbán Viktor az európai uniós forrásokat a korrupció miatt, a Varga Mihály vezette pénzügyminisztériumnak jeleznie kellett, hogy egy 1700-1800 milliárdos brutális megszorítást fognak véghez vinni

– mondta a szocialista politikus.

Ujhelyi István szerint a nyugdíjasoktól, az oktatástól, az egészségügytől és az önkormányzatoktól vehet el pénzt a kormány.

A kormány a Híradó kérdésére úgy reagált: megszorítástól csak akkor kell tartani, ha a baloldal kerül kormányra.

A Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint viszont bárki is kerül hatalomra, ezermilliárdos nagyságrendű kiigazítás kell.

A legnagyobb súlyú probléma ma, az a rezsiköltség-csökkentés fenntartása. Ha ezek az árak maradnak, amik ma vannak, akkor ez nagyságrendileg egy 1000 milliárdos tőkepótlást tesz szükségessé az energetikai cégeknél 

– mondta el a Híradónak Molnár László.

És ez csak az egyik érintett terület. Molnár László szerint a büdzsében vannak megspórolható tételek, az uniós támogatásokhoz azonban szükség van a költségvetés egyensúlyának visszaállításához.

#Híradó#politika#fidesz#megszorítás#választás#után#európai unió#ellenzék#Választás 2022

Címlapról ajánljuk