Gazdaság

Varga Mihály: A háború miatt át kell írni a terveket, de ezzel megvárjuk a választást

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 19:58

A pénzügyminiszter szerint nem az infláció, hanem a gazdasági teljesítmény miatt nőtt óriásit az áfabevétel. Varga Mihály gazdaságilag nehéz időszakra számít.

 

Gazdaságilag sokkal nehezebb időszakra kell felkészülni az ukrajnai háború miatt – erről beszélt az RTL Híradó kérdésére Varga Mihály Szegeden.

A pénzügyminiszter Mihálffy Béla fideszes országgyűlési képviselőjelölt lakossági fórumán vett részt, ami előtt újságíróknak nyilatkozott. Azt mondta: a háború miatt a közép-kelet-európai térség sokkal kockázatosabb régiója lett Európának, ami látszik a befektetések megítélésén, a térségi valuták árfolyamán és a kamatszintek emelkedésén is.

Oroszországot nem nevezte meg

Szerinte az, hogy ez a hatás milyen mélységű lesz, nagyban függ attól, hogy a háború meddig tart, és a szankciók milyen szintre terjednek ki, a kormány viszont csak olyan szankciókban hajlandó részt venni, amelyek nem ütnek nagyobbat Magyarországon és a térség országain, mint a szankciók által megcélzott országon. Oroszországot nem nevezte meg, akkor sem, amikor arról beszélt, hogy Magyarország támogatja az agresszor elítélésére és a háború mielőbbi befejezésére vonatkozó EU-s törekvéseket.

Nem az infláció miatt nő az áfabevétel

Gazdasági portálok a napokban arról írtak, hogy idén januárban annyi áfabevétele volt a hazai költségvetésnek, mint tavaly az év első két hónapjában együtt, ennek okaként pedig az inflációt említették. Varga Mihály viszont az RTL Híradó kérdésére a gazdaság teljesítményének tulajdonította az áfabevételek növekedését, azt mondta, a rendszerváltozás óta nem történt olyan szintű éves növekedés, mint tavaly.

Hozzátette, hogy a háború előtt az idei évre is jóval 5 százalék feletti gazdasági növekedésre számítottak, de most át kell írni a terveket, ezzel viszont már megvárnák a választást: utána az első és legfontosabb lépésnek nevezte, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz igazítsák a magyar államháztartást.

Jövedéki adó

A pénzügyminisztert az RTL Híradó arról is kérdezte, hogy a kormány csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját, noha korábban azt mondta, hogy erre uniós szabályok miatt nincs lehetőség. Erről Varga Mihály azt mondta, hogy szembemennek az uniós elvárásokkal és irányelvekkel, ami miatt bármikor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarországgal szemben, ugyanakkor azt látják, hogy minden ország törekszik arra, hogy legalább átmeneti időszakban segítsen az üzemanyagot használóknak. A magyar kormány a miniszter szerint egyszerre próbál segíteni a vállalkozásoknak, háztartásoknak és a gépjárműhasználóknak, valamint fékezni az inflációt.

Nyitókép (archív): MTI/Mónus Márton

#Gazdaság#varga mihály#orosz-ukrán háború#infláció#üzemanyag#választás#Választás 2022

Címlapról ajánljuk