Híradó

14. havi nyugdíjnyi pénzzel kéne kompenzálni az időseket, akkora az infláció

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2022. március 23. 17:51

Felére lassulhat a reálbér emelkedése a GKI szerint. Kedden közölte a jegybank, hogy akár a 10%-ot is megközelítheti az éves infláció idén. A kormány korrekciót ígér a nyugdíjasoknak, akik év elején csak 5%-os emelést kaptak. Az általunk kérdezett szakértő úgy számol, éves szinten akár 93 ezer forint kompenzáció is járhat egy átlagos nyugdíjasnak.   

Egekben a szárnyasok ára, a KSH szerint már múlt hónapban ötödével drágábban adták a baromfihúst, mint egy évvel korábban – az élelmiszer-árstop ellenére.

A Nemzeti Bank már úgy számol, éves átlagban akár a 10%-ot is megközelítheti az infláció idén. A nyugdíjakat viszont csak 5%-kal emelte a kormány év elején.

Emiatt akár majdnem 93 ezer forint korrekció járhat éves szinten, egy átlagos nyugdíjasnak.

Legalábbis így gondolja az RTL Híradó által megkérdezetett szakértő. Ez a központi költségvetésnek 192 milliárd forint többlet kiadást okozhat.    

Az már egy 14. havi nyugdíjjal ér fel a nyugdíjasok számára. És ennek már nagyon nagy a költségvetési vonzata. Annyit kell tudni, hogy minden százaléknyi nyugdíjemelés kb. 40 milliárd forintba kerül

– mondta Farkas András, a nyugdíjguru.hu vezető elemzője

A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, idén is két lépcsőben, júniusban és novemberben számíthatnak korrekcióra a nyugdíjasok. Napok óta arról beszélnek, hogy a háború miatt lódult meg az infláció.  

Jól látható, hogy a háború miatt térségünk, a közép-kelet-európai térség egy sokkal kockázatosabb régiója lett Európának. A befektetők ezt így látják, így érzik. Ez látszódik a befektetések megítélésén, ez látszik a térségi valutáknak az árfolyamán

– mondta Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn.

A GKI szerint a korábban tervezett felére, átlagosan 4%-ra lassulhat a reálbér-emelkedés. Egyelőre nem tudják, hány dolgozó fizetése ér kevesebbet, mint tavaly, de azt mondják, sokan többet költhetnek a béremelések, a gyereket nevelők adóvisszatérítése, és a 13. havi nyugdíj hatására.  

A többség jobban jár. Sokkal kevésbé jár jobban, mint ezt korábban gondolta, akár a kormány gondolta, akár az emberek a nagyon nagy februári pénzeső birtokában gondolták

– mondta Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese.

Az ellenzék a jegybanknál is magasabb inflációval számol. Szerintük megélhetési válság fenyeget.

Már nagyon rövid távon akár a keresők kétharmada is rosszabbul fog járni, elsősorban a rosszabbul keresők, elsősorban azok, akik a jövedelmük nagyobb részét kell, hogy elköltsék

– mondta Illyés Márton, a Momentum alelnöke.

A jegybank legfrissebb előrejelzése szerint jövőre is akár 5% lehet az infláció. 

#Híradó#Gazdaság#bér#nyugdíj#infláció#gki#ksh#nemzeti bank#pénzügyminisztérium

Címlapról ajánljuk