Híradó

Hernádi Zsolt: Van üzemanyag, butaság több órát sorban állni a benzinkúton

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 20:25

A Mol elnök-vezérigazgatójával beszélgetett az RTL Híradó műsorvezetője. Rábai Balázs többek között arról kérdezte Hernádi Zsoltot, hogy mit gondol az üzemanyaghiányról, az árstopról és annak hatásairól. 

Nem hiszi, hogy baj van – mondta a Híradóban Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az akadozó üzemanyagellátás kapcsán. Szerinte a szomszédban zajló háború miatt kezdtek rémhírek terjedni, amiket a covid-járvány idején kitört vécépapír-pánikhoz hasonlított.

Hernádi elmondta: eltűnt a magyar piacról az üzemanyag-import 30 százaléka, de a Mol ezt tudja pótolni. Szerinte akkor áll helyre az üzemanyag-ellátás, ha elmúlik a pánik. Mivel a tranzitforgalom növekedése miatt hamarabb ürülnek le a magyarországi kutak, idő kell, hogy újra feltöltsék azokat. Hernádi úgy véli, hiába korlátozzák egyes állomásokon a kiadható üzemanyag mennyiségét, az emberek ki tudják játszani a korlátozásokat, például többször állnak be tankolni.

A legnagyobb butaság most órákat sorban állni a kutakon

 – tette hozzá a vezérigazgató, aki szerint pusztán logisztikai problémákról van szó, nincs hiány. Úgy vélte, a hétvégi kamionstop alatt helyre áll az ellátás, mert visszatöltik az összes kutat az országban.

A hatósági benzinár kapcsán Hernádi azt mondta, ez egy politikai döntés volt, ami más országokban is létezik. Ez csak ideiglenes megoldás lehet, a tartós ármaximalizálás nem fenntartható.

Arra a kérdésre, hogyan érintené a Molt az orosz olaj elzárása, Hernádi úgy fogalmazott:

 Közép-Európa üzemanyag-ellátása az orosz olaj feldolgozására lett építve.

 Az orosz olaj ugyanis más kémiai és egyéb tulajdonságokkal bír, mint például az északi-tengeri Brent olaj. Ráadásul a Mol jelenleg mindössze 25 százalékos arányban finomít nem orosz olajat, vagyis ha az orosz szállítás kiesne az Ukrajnán átvezető Barátság olajvezetéken keresztül, akkor nem tudnák azt helyettesíteni.

#Híradó#gzadaság#üzemanyag#benzin#gázolaj#mol#árstop#vezérigazgató#hernádi zsolt#top hírek

Címlapról ajánljuk