Híradó

Sok ukrán menne haza Magyarországról, hogy az otthonáért harcoljon

Ződi PéterZődi Péter

2022. február 28. 17:08

Napok óta nem tud a harcoló fiáról. Ezt mondta egy Székesfehérváron dolgozó ukrán vendégmunkás, aki tegnap este kollégáival együtt gyertyagyújtással tiltakozott az orosz agresszió ellen. A demonstráción más arról beszélt, hogy Magyarországról is sokan mennének haza, hogy otthon harcoljanak országukért.  

Gyertyagyújtással tiltakoztak vasárnap este Székesfehérváron az ellen, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. A Videoton gyárban sok ukrán vendégmunkás dolgozik, ők vonultak a város II. világháborús emlékművéhez. A legtöbben otthoni rokonaikért, barátaikért aggódtak. 

Van sok barát, aki pincében van kisgyerekkel. De nem tudnak idejönni. Ez 150 kilométer még Kijevtől ez még messzebb. Nem tudnak közlekedni, nincs közlekedés. Ennyi. Várnak és mondták, hogy Oxika, minden lesz rendben. Putyin az nem isten. Van isten és lesz minden oké

– mondta egyikük.

Állítsátok meg Putyint. Ez volt olvasható a legtöbb táblán. De volt olyan is, amin megemlékeztek a Kígyó-sziget védőiről, akik a háború elején keresetlen szavakkal utasították vissza egy orosz hadihajó megadási felszólítását. Az egyik tiltakozó asszony azt mondta a Híradónak, mást nem tudnak tenni, mint a hőseikért imádkozni. A családja olyan területen él, ahol bombázások vannak, a fiáról már negyedik napja semmi hír. Az édesanyja beteg, és otthon van a testvére is egy pici gyerekkel.

Eddig százezrek hagyták el Ukrajnát. Vannak azonban, akik éppen most készülnek haza. Egyikük Híradónknak arról beszélt, sokan utaznak vissza, hogy megvédjék az országukat.

 

#Híradó#Külföld#orosz-ukrán háború#orosz#ukrán#videoton#top hírek

Címlapról ajánljuk