Híradó

Ferenci Tamás: A kínaiaknak teljesen más az oltásprogramjuk, ők a Sinopharm vakcinát nem használták 60 éves kor felett

rtl.hurtl.hu

2022. január 27. 18:30

Egy rangos nemzetközi szaklapban megjelent magyar kutatás bizonyítja, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott 60 év felettieknek kevesebb az antitestjük, ez pedig már biztosan összefügg azzal, hogy kevésbé is védettek.

Tavaly februárban érkezett az első kínai Sinopharm-vakcinaszállítmány Magyarországra. Több mint egymillióan kaptak két oltást belőle, csaknem harmaduk 60 év feletti volt. Sarkadi Balázs akadémikus és Ferenci Tamás biostatisztikus kutatást indított az oltás hatásosságáról.

450 kínai vakcinával oltott embernél mérték meg az antitest mennyiségét tavaly április 1. és június 21. között, legalább két héttel a második dózis után. A 60 év felettiek negyedénél egyáltalán nem termelődött a vírust semlegesítő antitest, a 80 év felettieknél pedig ez az arány már az 50 százalékot is elérte. Minél idősebbek a kínai vakcinával oltottak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az antitest-szintjük és a védettségük is alacsonyabb.

A tanulmány egyik szerzője, Ferenci Tamás biostatisztikus az RTL Híradónak elmondta: a kínaiak nem próbálták ki 60 év felettieken a vakcinát, de nem is állítottak ilyet. szerinte itthon két dolog között lehetett választani: vagy oltanak egy kevésbé hatásos vakcinával, vagy semmivel. Az előbbi még mindig sokkal jobb megoldás, az oltással kapcsolatos transzparencia hiánya viszont bűn volt, mert megingatta a bizalmat, rontotta az oltási hajlandóságot. Úgy látja: folyamatos adatszolgáltatás kellene a vakcinák hatékonyságáról.

Borítókép: Polina Tankilevitch / Pexels

#Híradó#koronavírus#ferenci tamás#sinopharm#60 év felettiek#antitest

Címlapról ajánljuk