Híradó

Koronavírus-fertőzésben meghalt Colin Powell, volt külügyminiszter

rtl.hurtl.hu

2021. október 18. 16:22

84 éves korában meghalt Colin Powell, az Egyesült Államok első afroamerikai származású külügyminisztere. A politikus halálát a koronavírus szövődményei okozták.

Powell a vietnámi háború veteránja volt. A harcokban  kétszer is megsebesült, hősiességéért több kitüntetést kapott. A 70-es évek végén már tábornokként szolgált, majd Ronald Reagan elnök nemzetbiztonsági tanácsadója lett. 1989-ben nevezték ki vezérkari főnöknek, ő volt az első fekete, aki ezt a posztot betölthette országában. Hivatali ideje alatt számos katonai konfliktusban részt vett az Egyesült Államok, például a panamai invázióban, és az első Öböl-háborúban.

Később nyugállományba vonult, majd 2001-ben George W. Bush elnök külügyminisztere lett, szintén első feketeként az Egyesült Államok történetében. A szeptember 11-ei terrortámadás után oroszlánrésze volt a második iraki háború kirobbantásában. 2003-ban Washington azzal vádolta meg Szaddám Huszein iraki diktátor rezsimjét, hogy tömegpusztító fegyvereket gyárt. Miután az Egyesült Államok lerohanta Irakot, és kiderült, hogy az arab országnak nincsenek ilyen fegyverei, 2004-ben lemondott posztjáról. 

Bár magát mindig is republikánusnak vallotta, a demokrata Barack Obama, majd később Joe Biden elnökké választását támogatta. Midőn Donald Trump hívei idén januárban megrohanták a Capitolium épületét, bejelentette, hogy kilép a Republikánus Pártból.

A 84 éves Colin Powell halálát a koronavírus szövődményei okozták, noha korábban a kór elleni vakcina mindkét adagját megkapta.

#Híradó#Külföld#külügyminiszter#rtl#politikus

Címlapról ajánljuk