Híradó

Nagy lehűlésre számíthatunk hétvégén: mire figyeljünk oda?

rtl.hurtl.hu

2021. január 13. 11:15

Az előrejelzések szerint jelentős lehűlésre készülhetünk a hétvégén, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni a környezetünkben és a ház körül a mínuszokban. 

Visszatérő probléma a téli fagyok beköszöntével az utcán és a szerény körülmények között élők helyzete. Nagykanizsán a zord időjárásra készülve egyszemélyes hőszigetelt sátrakat állított fel a Vöröskereszt azoknak a hajléktalanoknak, akik még a legnagyobb hidegben sem akarnak a szállóra menni. 

 

 

A sátrakban akár 15 fokkal is melegebb lehet, mint a szabadban, ez pedig akár életeket is menthet. A Magyar Református Szeretetszolgálat pedig olyan rászoruló nagycsaládosoknak, gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, időseknek és beteg hozzátartozójukat otthon ápolóknak nyújt tűzifa támogatást, akiknek nehézséget jelent az otthon melegének megteremtése.

Már mintegy száz rászoruló család részére megkezdődött a téli tüzelő kiosztása, azonban az ország több pontján nagy szükség van a további segítségre. Az akcióhoz bárki csatlakozhat segítőként a 1358-as adományvonal felhívásával (minden hívás 500 forint) vagy az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül.

 

 

A Magyar Víziközmű Szövetség pedig arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy az extrém hideg idő miatt szükséges a vízmérők, valamint a vízvezetékek és a szerelvények téliesítése. A télen nem lakott ingatlanoknál fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérőakna letakarása, szigetelése, de javasolt az ingatlan rendszeres időközönkénti ellenőrzése is, az esetleges károk megelőzése végett.

 

A télen is lakott ingatlanoknál arra érdemes odafigyelni, hogy a vízmérőakna szigetelése megtörténjen. Ugyanakkor azokra a vezetékszakaszokra is kiemelten kell figyelni, amelyek kevésbé védett helyen (pincében, falon kívül) vannak, ezeket is célszerű szigetelőanyaggal védeni.

A kerti csapokat vízteleníteni kell, valamint a telepített öntözőberendezésekre is érdemes jobban odafigyelni, mert ezek bár fagyállóak, az élettartamukat meghosszabbíthatja a téli víztelenítés. Amikor pedig enyhülni kezd az idő – a nagy hideg után – érdemes ellenőrizni a vízmérőt.

Amennyiben a csapot megnyitva nem forog a mérő csillagkereke, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg eldeformálódott a számlálószerkezet vagy a lakásban nem folyik a víz – ezekben az esetekben valószínűleg csőtörés történt, amelyről a szolgáltatót értesíteni kell.

A tartósan hideg időben tehát kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk környezetünkre és a környezetünkben lakó, egyedül élő idős emberekre is. Nemcsak az utcán, hanem a fűtetlen lakásokban élők is veszélyben lehetnek. Bajt jelezhet, ha több napja nem füstöl a kémény, vagy hosszú ideje nem láttuk a megszokott időben szomszédunkat. Figyeljünk oda egymásra!

Képek: Halmi Helga

#Híradó#Belföld#Időjárás#lehűlés#hideg#mínusz#rászorulók#fűtés#rtl

Címlapról ajánljuk