Házon kívül

„Ötvennel nekimenni a hajónak olyan, mint nekibiciklizni ötvennel a betonfalnak”

Beck NóraBeck Nóra

2024. május 26. 19:49

A kutatómentők a hajnali sötétségben motorcsónakkal pásztázták a Dunát és a partot Verőcénél. Embereket kerestek, de csak egy sárga mentőmellényt találtak a vízen úszva. A mentőcsapatok megrázó felvételei éppen egy hete készültek, miután egy vérző fejű férfi az éjszaka közepén megállított egy autóst a 12-es főúton. Most szakértők segítségével nemcsak a hajózási szabályokat, hanem a baleset utáni felelősség kérdését is megvitatjuk. Megszólalt a balesetet szenvedett motorcsónak tulajdonosának egyik barátja is.

„A rendőrök kimentek a helyszínre, meghallgatták a férfit, és az elsődleges kommunikációból arra lehetett következtetni, hogy a férfi valamiféle vízi baleset, hajóbaleset áldozata lett” – mondta Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól az eset után. A hatóságok azonnal keresni kezdték a lehetséges túlélőket.

A rendőrség tájékoztatása szerint nem sokkal később egy férfi holttestét találták meg a Duna-parton Verőcénél, majd órákkal később egy női holttestet is találtak a Megyeri híd magasságában a Dunán, és találtak egy sérült kisgéphajót is.

Később több utas holtteste is előkerült a folyóból. Pénteken egy 39 éves férfi, László holtteste került elő. Majd vasárnap a 30 éves Olivéré


Közben az is kiderült, hogy a Heidelberg nevű svájci zászló alatt közlekedő szállodahajó is a verőcei útvonalon járt aznap este. Így a rendőrök megállították Komáromnál és sérülésekre bukkantak a hajótest elején.

A motorcsónak, amelyben nyolcan tartottak egy fesztiválról hazafelé, szinte a felismerhetetlenségig összetört. A tulajdonosa gyakorlott hajós volt, mesélte egy barátja, aki azt kérte a Házon kívül stábjától, hogy ne mutassák az arcát.

Sokat hajóztunk együtt, imádott hajózni tapasztalt sofőr volt, érthetetlen, ami történt

– mondta a nő.

Ennek ellenére a Házon kívül által megkérdezett hajósok és Szalma Botond közlekedési mérnök, a Mahart egykori vezérigazgatója is egyetértett abban, hogy nagy valószínűséggel a kishajó vezetője nem tartotta be a vízi közlekedés szabályait. A szakértővel Janklovics Ádám, vizi közlekedésben jártas jogász is egyetértet, aki szabadidejében maga is hajózik.

A szabályokat vélhetően ismerte a kisgéphajó vezetője. Ennek ellenére nem úgy cselekedett, merthogy ez a baleset megtörtént

– fogalmazott a szakértő.

Rögtön elveszthették az eszméletüket

„A hajó nekiment a másik hajó elejének, ahogy elnézem a képeket teljes sebességgel” – mondta Szalma Botond. 

Ötvennel nekimenni a hajónak, az olyan, mintha neki biciklizne ötvennel a betonfalnak. Tehát könnyen lehet, hogy az utasok elvesztették az eszméletüket a baleset utáni pillanatokban azonnal

– tette hozzá a szakértő.

Mindebből a szállodahajó kapitánya állítólag szinte semmit sem vett észre. Pedig még a környéken is hallották a becsapódás hangjait. Sőt, volt, aki azt is látta, hogy a nagy hajón felkapcsolták a reflektorokat.  

„Ötvennel nekimenni a hajónak olyan, mint nekibiciklizni ötvennel a betonfalnak”
Szalma Botond közlekedési mérnök, a Mahart egykori vezérigazgatója

Szalma Botond szerint sokszor uszadékfák jönnek a hajókkal szemben, és egy megtermett uszadékfa néha egy tonna is lehet.

Az úgy bekopogtat a hajó oldalán, azt hallja mindenki. Ilyenkor mi a gyakorlat? Van egy nagy csattanás, a kapitány a reflektort felkapcsolja, körbenéz, vagy meglátja a fát, vagy nem, ha nincsen semmi, akkor megy tovább

– magyarázta a Mahart egykori vezérigazgatója.

Azt azonban a szakértő is kiemeli, hogy ilyen esetekben a hajó kapitányának jelentenie kell rádión a hatóságoknak, hogy valamivel ütközött, de nem lát semmit, ezért továbbhalad.

  • Vajon látta a szállodahajó kapitánya a kisebb hajót? Meg lehetett volna menteni az utasok életét, ha a hajó megáll?
  • Milyen büntetőjogi kérdések merülnek fel az ügyben?
  • Kiderült már, kié a szállodahajó, és ki vállalja majd az esetleges anyagi felelősséget az elhunytak családjai felé?

A fenti videóban ezekre a kérdésekre is válaszolnak a szakértők. 

#Házon kívül#Videó#Baleset-bűnügy#Verőce#hajóbaleset#duna#szállodahajó#motorcsónak#Mahart#Janklovics Ádám#szalma botond#ma

Címlapról ajánljuk