Házon kívül

„Elájult kint a teraszon, fél perc alatt összeomlott a keringése” – életveszélyes helyzeteket teremt, hogy lenullázták az orvosi ügyeleti rendszert a Dunakanyarban

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2024. március 4. 13:43

Folyamatosan alakul át az országban az ügyeleti rendszer. Van, ahol ez nem ütközik ellenállásba, a Házon kívül stábja viszont olyan helyen forgatott, a Dunakanyarban, ahol rengetegen háborodtak fel azon, hogy ha valaki rosszul lesz, sokkal hosszabb időbe telik majd eljutni az orvoshoz. A kezdeti időszak, úgy tűnik, őket igazolja, egy tiltakozó demonstráción hosszan sorolták az eddigi rossz tapasztalatokat.

Tahitótfaluból átlátni a Duna túlpartjára, Vácra. Február elseje óta ott van a környéken az egyetlen gyermekorvosi ügyelet. Látszólag alig több mint két kilométerre, de a komp napközben csak óránként jár, az utolsó pedig negyed 9-kor elmegy, és nem is olcsó mulatság. Egy autóval két felnőttnek és egy gyereknek 4300 forint, csak oda.

„Vissza is kellene jönni jobb esetben, ha nem kell épp kórházba vinni azt a szegény gyereket. És ez az egyetlen út át a váci gyermekorvosi ügyeletre, ahol kifejezetten gyerekorvosi ügyelet van” – mondta Kosztán Magdolna. 

A Dunakanyarból mindenkinek oda kellene vinnie a gyermekét, ha este vagy hétvégén valami baj történne vele.

Biztosan vannak sokan, akik nem tudnak, vagy nem akarnak több ezer forintot kifizetni a kompra. Az is előfordul, hogy olyankor van szükség gyermekorvosi ellátásra, amikor már nem jár a komp. Ezért a Házon kívül stábja lemérte, hogy mennyi idő alatt lehet eljutni kocsival Vácra, több mint 50 kilométert megtéve a beteg gyerekkel. Úgy, hogy télen nem is nagy forgalom, az út 10 perc híján egy óra volt. Nyáron pedig rengeteg a turista ezen a környéken. 

A diszpécser dönt „látatlanban”

A Dunakanyarban február elején alakították át az ügyeleti rendszert. Azóta nem a korábbi, helyben rendelő ügyeletes orvosukat, hanem egy központi számot kell hívniuk, ha rosszul vannak. A Tahitótfaluban élők viszont ettől a rendszertől vannak rosszul, és nagyon aggódnak, mi lesz velük, ha baj lesz. 

„El kell mondjuk a diszpécsernek hogy mit érzünk, hogy vagyunk? Majd ő eldönti, hogy beteg vagyok-e, vagy nem? Majd a diszpécser mondja meg, hogy mondjuk az unokámmal merre induljak, hova induljak,

látatlanban el tudja dönteni, hogy súlyos-e az ügy, vagy nem? Ha felveszik a telefont. Ha fel sem veszik, várakoztatás van, akkor itt fogunk majd toporogni, és törjük a fejünket, hogy hogyan tovább

– panaszkodott Imre Ibolya az áldatlan állapotokról. A családnak van is tapasztalata arról, mit jelent, ha nincs időben segítség. Imre Ibolya férjének darázscsípés-allergiája van. Nem tudott róla, egészen addig, amíg egy vasárnap meg nem csípte egy darázs.

Elájult kint a teraszon, körülbelül 30 másodperc alatt összeomlott a keringése. A szomszédom ideállt kocsival, a hátsó ülésre betuszkoltuk, mert hívtuk az ügyeletet, de azt mondták, hogy próbáljuk bevinni, mert a kocsi kint van esetnél, de a doktornő bent

– mesélte az asszony. A doktornő az udvaron várta őket. Egy órán át próbálta stabilizálni az állapotát, amíg odaért a mentő érte. „És megmentették az életét. Na most ha nem lesz ügyelet?” – tette fel a kérdést Imre Ibolya.

Tahitótfaluban 40 éve működött az ügyelet, ahol a környező hat település betegeit is kezelték, 35 ezer embert. De február elsejétől csak az Országos Mentőszolgálat láthatja el ezt a feladatot. Mwajas Kriszta, Pócsmegyer-Surány önkormányzati képviselője szerint „jól működő rendszer volt itt. Ráadásul minden önkormányzat hozzájárult a működéséhez. Nekünk biztonságot jelentett, hogy itt van az orvosi rendelő.”

A Dunakanyarban Szentendrén kívül mindenhol megszűnt az ügyelet

„Jobb rendszert építenek” – ez volt az Országos Mentőszolgálat indoka az átalakításra. Ezért a tahitótfalui ügyeletet is be kellett zárni, mint ahogy Pest megyében is nagyon sokat. A betegeknek most már a 10 kilométerre lévő Szentendrére kell menniük, ha baj van. Az oda vezető út azonban gyakran bedugul, még a mentő is nehezen közlekedik rajta. Ráadásul egy nagyobb, és hosszabb ideig tartó útfelújítást is terveznek hamarosan. De ha valaki eljut Szentendrére, akkor sem olyan egyszerű bejutni az orvoshoz Imre Ibolya szerint. Például hétvégén, amikor piac van az ügyelet előtti területen, és lehetetlen a parkolás.

A helyiek szerint még nagyobb baj, hogy mivel a Dunakanyarban mindenhol máshol is megszűnt az ügyelet, a 20 kilométerre lévő Visegrádról ugyanúgy Szentendrére kell menni, mint Csobánkáról.

A Házon kívül teljes riportjából, amely a fenti videóra kattintva látható, kiderül:

  • miért tüntettek a pomáziak;
  • hány embert kellene Szentendrének ellátnia;
  • mi történt a Tahitótfalura tervezett mentőállomással;
  • milyen állapotok alakultak ki a kórházak sürgősségi osztályain;
  • mit mond minderről az Országos Mentőszolgálat;
  • és mi nyugtatná meg a Dunakanyarban élőket.

 

#Házon kívül#Videó#egészségügy#Belföld#orvosi ügyelet#dunakanyar#rtl#egészség#tahitótfalu#ma#pest megye

Címlapról ajánljuk