Házon kívül

Vétlen áldozat volt, lebénult, de szinte minden tételért meg kell küzdenie a biztosítóval – ez vár arra, akit Magyarországon önhibáján kívül baleset ér

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2024. február 12. 10:12

Békefi László több mint öt éve robogóval ment haza a munkából, amikor egy szabálytalanul közlekedő autós elütötte. Mellkastól lefelé lebénult, kerekesszékbe került, állandó segítségre szorul. Gyarmati Krisztina is szabályosan autózott, amikor egy száguldó luxusautó nekik ment: neki is vannak maradandó sérülései. Mindketten arról meséltek, hogy hiába áldozatok, állandó harcban állnak a biztosítóikkal, amelyek szerintük megalázóan alacsony kártérítéssel szúrnák ki a szemüket. Krisztának például ez arra sem volt elég, hogy hitel nélkül pótolni tudja a totálkárosra tőrt autóját. A Házon kívül riportjából kiderül, mire számíthat, akit önhibáján kívül baleset ér ma Magyarországon. 

Békefi László 2018. november 18-án munkából ment haza robogójával, amikor egy szabálytalanul közlekedő autós sem a behajtani tilos táblára, sem a piros lámpára nem figyelt, és elütötte. Nemcsak őt gázolta el, hanem a mellette lévő autóknak is nekiment.

Mellkastól lefelé lebénult, csak a bal kezét tudja rendesen használni, a gyerekei segítenek neki mindenben. A kerekesszékbe is csak hónapokkal később tudott beülni, rengeteg gyógytorna és műtét után. 

Vétlen áldozatként öt éve küzd a kártérítésért. Vett egy akadálymentesített házat, mert a korábbiba kerekesszékkel sem bejutni, sem kijutni nem tudott volna. A biztosító viszont úgy gondolta: gazdaságosabb lett volna átalakítani a régi házat.

Minden egyes tételért meg kell küzdenie, pedig szerinte

nem arról szól a kártérítés semmilyen módon, hogy most akkor ebből meggazdagszunk vagy ebből majd új házat veszünk, vagy új autót veszünk. Nem. Olyan dolgokat veszünk, amik kellenek ahhoz, hogy tudjunk tovább élni.

Lászlónak a tizedét ajánlotta a biztosító annak, amit ő kapni szeretne. Kiszámolta: ez neki körülbelül 1800 forintot jelentene naponta. 

Gyarmati Krisztina párjával hazafelé tartott 2022 szeptemberében kocsijával, amikor hirtelen egy másik autó beléjük csapódott. Csuklója és a térde is megsérült, egy hónapig csak feküdni tudott. 

A vétkes sofőr egy 19 éves fiatal volt, aki nem vezethetett volna, mert korábban eltiltották. Nem csak a rendőrök ismerték jól, népszerű volt a TikTokon, ahová többek között driftelős videókat töltött fel. 

Nagyon sokáig nem tudtam aludni, állandóan sírtam, folyamatosan dolgozott bennem ez az egész. Most is a nagyobb zajoktól előjön bennem ez a pánik

– fogalmazott Krisztina.

Autója totálkáros lett, de nem kapott annyi pénzt a biztosítótól, ami elég lett volna egy új autóra, hitelből vett egyet. A vétkes sofőr ellen azóta megszületett az ítélet: egy évre eltiltották a vezetéstől, és 80 ezer forintos pénzbírságot kapott. 

Krisztina viszont azóta is, már több mint egy éve küldi a biztosítónak az orvosi papírokat, véleményeket, számlákat. A biztosító a felét ajánlotta annak, amit kért.

A helyzet az, hogy ha valakit önhibáján kívül valami komoly baleset ér Magyarországon, akkor kösse fel a gatyáját, ha azt a kárt szeretné érvényesíteni, amit ő tényleg elszenvedett

– fogalmazott a baleseti kártérítésekkel foglalkozó ügyvéd, dr. Herpy Miklós. 

  • Milyen buktatókat rejt egy kártérítési procedúra? 
  • Miért adják fel sokan menet közben, hogy kiharcolják az összeget, ami jár nekik?
  • Milyen kártérítési összegeket lehet kapni külföldön?
  • Miért érzik úgy a Házon kívülnek megszólaló áldozatok, hogy a biztosító húzza az időt?
  • És hogyan lehet az, hogy még akkor is mi fizethetünk, ha megnyertük a pert?

Riportunkból, amely a cikkünk elején található videóban megtekinthető, mindez kiderül. 

#Házon kívül#Videó#Belföld#baleset#kártérítés#per#áldozat#kerekesszék#lebénult#ügyvéd#ma

Címlapról ajánljuk