Házon kívül

Hodász András: Nem foglalkoztam volna a politikával, ha nem kezdik megszabni, ki keresztény, és ki nem

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2024. január 29. 16:31

Magyarország egyik legnépszerűbb papja volt, most egy kávézóban dolgozik, és párkapcsolati workshopokat tart Hodász András. Egy éve lépett ki a papságból. Viharos volt a kapcsolata az egyházzal, amiben szerepet játszhatott az is, hogy időnként elmondta a véleményét társadalmi kérdésekről. Hodász András a Házon kívülnek adott interjúban beszélt arról, hiányzik-e neki a papi hivatás, hogyan élte meg a váltást, és van-e harag benne a történtek miatt az egyházzal, egyházi személyekkel szemben. 

Hodász András tíz évig volt katolikus pap. Hivatása gyakorlásában eddig szokatlan eszközöket is bevetett, például YouTube-csatornát indított, ahol az evangéliumról, hitről szólt tízezrekhez. De gyakran pattant motorra bőrruhában, és gitározott is egy ír zenekarban. 

Beszélt a homoszexualitásról, kritizálta a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazását, az oktatási rendszert, és megnyílt a papi hivatás nehézségeiről is. Az ország egyik legnépszerűbb papja lett. 

2022 szeptemberében kérte a felfüggesztését, majd lassan egy éve kilépett a papságból. 

Hiányzik, igen 

– fogalmazott korábbi hivatásáról Hodász András a Házon kívülnek. 

Azt mesélte, amikor a kávézóban pecsétet nyom a vendégek hűségkártyájára, mindig eszébe jut, amikor nem is olyan régen a mise végén hosszú sorban álltak előtte a gyerekek, és vitték a hittantanártól kapott füzetüket, hogy pecsételtessék le.

Hodász András ugyanis most egy budapesti belvárosi kávézóban dolgozik, ehhez pedig egy barista tanfolyamot is elvégzett – hiába van négy diplomája és három nyelvvizsgája, ez kellett a mostani munkájához. 

10-15 helyre is simán el lehet úgy küldeni a jelentkezést, hogy visszajelzés sem jön. Én annyiban valószínűleg nehezített pályán mozogtam, hogy a nevem sem volt teljesen ismeretlen, és a diplomáim sem feltétlenül azokra az állásokra valók, amikre én jelentkeztem 

– mesélte a váltás nehézségéről. 

Ráadásul annak ellenére, hogy már érlelődött benne, szerinte hirtelen döntés volt, hogy felhagyott a papsággal. Nem volt felhalmozott tartaléka sem.

Én nem foglalkoztam volna a politikával, ha a politika nem uralta volna el az evangéliumot, hogyha nem kezdték volna a politikusok megszabni, hogy ki keresztény, ki nem, és mit jelent kereszténynek lenni és mit nem. (…) 

Engem felháborít, amikor valaki a tévékamerák előtt nyilatkozik valami bődületes marhaságot az evangéliumról, és ezt mi úgy vesszük, hogy a keresztény politikus elmondta, mit kell tudni Jézusról, és hogy kell élni keresztényként: gyűlölni kell azokat, akik másképp gondolkodnak, a bevándorlókat, az idegeneket, meg lopni, csalni, hazudni. Hát ez nem az evangélium” – magyarázta annak kapcsán, hogy olykor miért szólalt meg társadalmi kérdésekben. 

Hodász András mindeközben saját magával is küzdött, antidepresszánsokat szedett, és nyáron vallotta be közösségi oldalán, hogy meleg.

  • Milyen új dolgokba kezdett most Hodász András?
  • Hogyan élte meg a váltást, és bizonytalan-e abban, hogy jól döntött?
  • Van-e benne harag, neheztelés az egyházzal, egyházi személyekkel szemben?
  • Jár-e még templomba?

A Házon kívül riportjából, ami cikkünk legelején található, mindez kiderül. 

#Házon kívül#Videó#Belföld#egyház#meleg#coming out#pap#barista#kávézó#Hodász András#templom#ma#NER#politikusok

Címlapról ajánljuk