Házon kívül

Korábban minden második autó gyorsan ment, most 1 százalék a gyorshajtók aránya – mi az a traffibox, amiért sorban állnak az önkormányzatok?

Keleti AndreaKeleti Andrea

2023. november 22. 9:40

Két megrázó baleset után egyre több helyen kezdtek feltűnni az országban a fix traffipaxok, az úgynevezett traffiboxok, amikért, úgy tűnik, sorban állnak az önkormányzatok. A gyorshajtás ugyanis a közlekedési balesetek vezető halálozási oka. A boxokat jelzik az útvonaltervezők, így csak az nem lassít le előttük, aki nagyon nem figyel. Az eddigi tapasztalatok alapján egyértelműnek tűnik, hogy jelentősen lassítják a forgalmat. A Házon kívül riportja.

Csak Budapest II. kerületében hét traffiboxot szereltek fel az utóbbi hónapokban, és még hármat terveznek.

Itt a piros, hol a piros. Sose tudjuk, hogy melyikben van, és melyikben nincs. És mivel az útvonaltervezők gondosan megjelölték a dobozokat a térképeken, így aki erre közlekedik, azt hiszi, hogy a dobozban készülék van

– árulta el Óberling József, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.

A 23 éves Boglárka február 19-én éjjel a villamosmegállóban állt a Harminckettesek terén, amikor halálra gázolta egy gyorshajtó. Azonnal meghalt. A lány a II. kerületben lakott – az önkormányzat a tragédia után döntött úgy, hogy traffiboxokat telepít a száguldozók ellen.


A halálos közúti balesetek száma Magyarországon rendkívül lassan, vagy szinte alig csökken. A Magyar Autóklub a napokban tette közzé az adatait: tavaly egész évben 379 halálos baleset történt Magyarországon, idén ez a szám október 1-jéig elérte a 368-at. Tavaly egész évben 437-en haltak meg az utakon autóbalesetben. Idén az első kilenc hónapban már négyszázan. És ami szintén nem változik: a vezető ok a gyorshajtás.

A II. kerületi önkormányzat korábban már próbált tenni a gyorshajtók ellen, de az inkább olaj volt a tűzre.

Volt egy idő, amikor csak ezek a sebességmérő eszközök voltak kint, ami mutatja, hogy mennyivel mennek. Ezt nagyon sokan használták versenyzésre, mert akkor objektíven látták, hogy ki mennyivel ment, ki mennyire tud felgyorsulni egy ilyen szakaszon

– mondta Őrsi Gergely kerületi polgármester

Őrsi elmondta, voltak egészen kirívó gyorshajtások is. „Két olyan számot mondanék, ami szerintem hajmeresztő. Napközben 98 km/órás sebességet mértünk. De mértünk 156 km/órát is lakott területen úgy, hogy iskola, óvoda, gyalogátkelőhely van egy kertvárosi részen, a Máriaremetei úton. Ezek elfogadhatatlanok” – tette hozzá a polgármester.

A tíz traffibox majdnem 100 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, de az eddigi tapasztalatok minden várakozásukat felülmúlják. Őrsi Gergely azt mondja, ahol eddig minden második és harmadik autó gyorsan hajtott, most minden helyszínen 1 százalék alá csökkent a gyorshajtások aránya.

A kerület vásárolt egy úgynevezett pofátlanító autót is. Ezt kívülről semmi nem különbözteti meg az átlagos kocsiktól, belül viszont van sebességmérő, fedélzeti kamera, és a civil ruhás rendőrök bármikor kitehetik a megkülönböztető jelzést. Az a dolguk, hogy folyamatosan úton legyenek, és ha szabálytalanságot látnak, azonnal megállítsák az autóst, és a helyszínen megbírságolják. De van, amikor még pofátlanító autóra sincs szükség a gyorshajtók megtalálásához, mert a száguldozók szeretnek a közösségi oldalakon kérkedni azzal, milyen gyorsan is tudnak száguldozni.

A rapper, LL Junior 130 km/órával száguldott a Petőfi hídon, és büszkén posztolta is az erről készült videót. Neki ez 110 ezer forintjába és 9 büntetőpontba fájt, a másik gyorshajtó rappernek, G.w.M-nek pedig 90 ezerbe és hat pontba.


Ők még lassan mentek ahhoz a Lamborghinihez képest, ami 336-tal száguldott az M7-esen. De illegális gyorsuló versenyekről is rendszeresen posztolnak a résztvevők. A Házon kívüli teljes riportjából – ami a cikk fölötti videóra kattintva látható – kiderül:

  • Hova telepítenek újabb traffiboxokat Budapest VI. kerületében?
  • Ki fizeti a sebességmérő eszközök felszerelését és üzemeltetését?
  • Hány halálos baleset jut Magyaroroszágon egymillió emberre?
  • Mikorra mutatható ki, hogy a traffiboxok beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket?

 

#Házon kívül#Videó#Belföld#baleset#gyorshajtás#közlekedési baleset#traffibox#traffipax#önkormányzatok

Címlapról ajánljuk