Házon kívül

Luxuslakosztályra, 11 milliós Rolexre és egy monacói hétvégi programra is futotta közpénzből a gyerekek sportolására létrehozott önkormányzati cégnél

Keleti AndreaKeleti Andrea

2023. április 5. 14:36

A fővárosi II. kerület vezetése nemrég vizsgáltatta ki egy önkormányzati cég gazdálkodását, amelyet a korábbi vezetés azért hozott létre, hogy gyerekek sportolását és szabadidőtevékenységét segítse. Luxusutak és luxusórák kifizetését találták, drága tévéket és telefonokat, amelyeket használhatatlan állapotban adtak vissza. Az önkormányzati cég korábbi vezetőjének ügyvédje azt közölte: Becsey Péter elvárható gondossággal dolgozott.

Összetört iPad-ek és iPhone-ok, okosórák, széttört egymilliós tévé és teljesen használhatatlan, 220 milliós óriás LED fal – a Házon kivül stábjának sajátos tárlatvezetést tartott Őrsi Gergely, II. kerületi MSZP-s polgármester.

Az önkormányzat számításai szerint 2015 és 2019 között, még az előző fideszes vezetés alatt 450 millió forint közpénzt költött el mindenféle drága holmikra a kerület cége, a Sport és Szabadidősport Kft. 

A céget 2015-ben hozta létre az önkormányzat előző vezetése azért, hogy gyerekek sportolását és szabadidőtevékenységét segítse.

A Sport Kft. vezetője maga Becsey Péter lett, korábbi vízilabdázó és egyben az OSC-Újbuda sportigazgatója. A 2019-es önkormányzati választások után a kerület új vezetése leltárba vette volna, hogy mivel gazdálkodhat az önkormányzat.

Nem létező fitneszterem és egymillió forintnál drágább LED tévé

Papíron például létezett egy teljes fitneszterem, a valóságban viszont nem volt sehol. Találtak ugyan kiváló minőségű gépeket, de hamar kiderült, hogy súlyuk, méretük miatt ezeket gyerekek nem is használhatják.

Több millió forintos külföldi utak, Burberry ruhák és 11,5 milliós Rolex óra – luxuskiadásokra ment el 450 millió forint közpénz a II. került fideszes vezetése alatt
Fotó: Házon kívül

Majd előkerültek az irodabútorok is, amelyekről bár lehet tudni, hogy hol vették és mennyiért, a valós ár és a könyvelésben szereplő ár között a vizsgálat szerint szinte mindig tízszeres volt a különbség.

Egy ilyen éjjeliszekrény egy másik cégen keresztül, tehát nem a skandináv bútorboltból, 240 ezer forintba került az adófizetők pénzéből

– hozott példát Őrsi Gergely.

Több millió forintos külföldi utak, Burberry ruhák és 11,5 milliós Rolex óra – luxuskiadásokra ment el 450 millió forint közpénz a II. került fideszes vezetése alatt
Fotó: Házon kívül

A Sport Kft. emellett fontosnak tartotta, hogy az utánpótlásnevelésnek legyen két nagy átmérőjű LED tévéje is – a nagyobbért 1,2 millió forintot fizetett az önkormányzati cég. Ez szétzúzott állapotba került vissza, többszöri felszólításra, magyarázta a kerületi polgármester.

Az új vezetésű önkormányzat egy független könyvvizsgáló céget bízott meg, hogy nézze át a kft. költéseit 2016. január 1. és 2020. december 31. között. Ebből kiderült, hogy a vizsgálat 82 százalékban elfogadhatatlannak találta a kiadásokat.

A Sport Kft. számláját terhelő további kiadások a jelentés szerint:

  • Nem sokkal a cég alapítása után egy athéni szobáért 1 millió 66 ezer forintot fizettek;
  • 2019-ben 833 ezer forintot fordítottak a berlini Ritz Carlton Hotel deluxe lakosztályára;
  • Egy manhattani szállodában 1,2 millió forintot hagytak ott;
  • 1,4 millió ment bulgáriai hotelszámlára és limuzinszolgáltatásra;
  • Barcelonában 1,1 milliót költöttek repülőjegyre, 2 milliót szállodára és fejenként (öten utaztak) 75 ezret a Barcelona-Valencia futballmeccsre;
  • A Forma-1 monacói nagydíjára 764 ezer forintért vettek belépőt;
  • Ötnapos olaszországi úton pedig 2,1 millió forintot fizettek a szállásért, és egy 40 ezer forintos naptejet is költségként számolt el Becsey Péter. 

Három nagy értékű buszt is vett a Sport Kft, ezek már visszakerültek az önkormányzathoz. Az egyik hatszemélyes luxusbusz ára újonnan 20 millió forint körül mozog.

Burberry ruhák: „nadrág és kötöttáru”

Becsey Péter egyik kedvence továbbá a Burberry márka: a jelentés szerint először 1,6 millióért vásárolt, akkor ezt reprezentációs kiadásként számolta el. Később, amikor 1,3 millióért, majd 780 ezer forintért vettek ruhákat, akkor már egyszerűen csak az szerepelt a Sport Kft. számláján, hogy „nadrág és kötöttáru”.

És jöjjenek az órák: Velencében 7,2 millió forintért vett a Sport Kft. egy Hublot Big Bang órát, és el is számolta költségként, úgy, mint időmérő eszközt. 

Több millió forintos külföldi utak, Burberry ruhák és 11,5 milliós Rolex óra – luxuskiadásokra ment el 450 millió forint közpénz a II. került fideszes vezetése alatt
Fotó: Házon kívül

Becsey Péter egyébként több fotón is szerepel a közösségi médiafelületeket a csuklóján egy ehhez kísértetiesen hasonló órával. 

Több millió forintos külföldi utak, Burberry ruhák és 11,5 milliós Rolex óra – luxuskiadásokra ment el 450 millió forint közpénz a II. került fideszes vezetése alatt
Fotó: Házon kívül

2019-ben egy még drágább órát vásároltak a cég költségén: egy Rolexet, 11,5 milló forintért.

Továbbá a Sport Kft. egyik legnagyobb kiadása egy olyan 80 négyzetméteres, hatalmas LED fal, ami a kerület egyetlen létesítményében sem fér el. A polgármester szerint 240 millió forintért szerezték be.

Ügyvédje szerint Becsey Péter elvárható gondossággal dolgozott

A II. kerületi önkormányzat egy évvel ezelőtt tett feljelentést az ügyben hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. A rendőrségtől a Házon kívül stábja írásban azt a választ kapta, hogy „a BRFK ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást és gyanúsítotti kihallgatás válaszadásunkig nem történt”.

A Házon kívül megkereste Becsey Pétert, de nem nyilatkozott, ügyvédje viszont azt közölte: a volt vezető az elvárható gondossággal dolgozott, és a perben, amit az ügy miatt indított az önkormányzat mostani vezetése, ellenkérelmükben cáfolták a felperes állításait.

2019 után a kerület új vezetése azt tervezte, hogy mindazt, amit csak vissza tud szerezni, jótékonysági árverésen ad el. Ám a méregdrága okosórákat, iPhone-okat, iPad-eket 80 százalékban összetörve kapták vissza.

A tao-pénzből vásárolt holmikat viszont, például a 20 milliós kisbuszt, azért sem tudják elárverezni, mert hosszú évekre elidegenítési tilalom van rajtuk.

#Házon kívül#Videó#Belföld#politika#budapest#ii. kerület#önkormányzat#polgármester#Őrsi Gergely#becsey péter#luxuscikkek#kiadások#ma

Címlapról ajánljuk