Gazdaság

Borítékolható az év végére az állami intézmények százmilliárd forint feletti adóssága

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 6:56

A Magyar Államkincstár adataiból kiderül, hogy csak úgy úsznak az adósságban a költségvetési intézmények. A rendőrség vezeti az adóslistát.

Borítékolható év végére az állami intézmények százmilliárd forint feletti összadóssága, írja a Népszava a Magyar Államkincstár féléves adatai alapján. Jelenleg még mindig 79,9 milliárd forintra rúg a költségvetési intézmények lejárt és kifizetetlen adóssága. Ez alacsonyabb a márciusi 134 milliárdos rekordadósságtól, ám az elmúlt tíz év átlagát bőven meghaladja.

A lap szerint jellemzően cégeknek, beszállítóknak tartoznak az intézmények. A legnagyobb adósságot a különleges műveletekért is felelős Készenléti Rendőrségnél tartja nyilván a kincstár, ők 23,3 milliárd forinttal tartoznak. 

Ezt is ajánljuk: Annyira nincs pénz a rendőrségnél, hogy perrel hajtják be jogos pénzüket az igazságügyi szakértők

A kórházaknál viszont csökkent az adósságállomány: az előző májusi 58,2 milliárdról 48 milliárdra mérséklődött. Igaz, ebben nem szerepelnek az alapítványi egyetemek klinikái, amelyek összesen általában 15-20 milliárddal szoktak tartozni. (A MÁK úgy tesz, mintha ezek nem közintézmények lennének, szóval nem is tartja számon az adósságaikat.)

Hozzátették: a júniusi kórház-konszolidáció ellenére az elmúlt évek tapasztalatai alapján borítékolni lehet, hogy a jelenlegi költségvetési-gazdasági környezeteben, az év végére további beavatkozás nélkül újra bőven százmilliárdra fog nőni a kifizetetlen tartozás.

Rég nem látott szintre nőtt az államadósság is: mint arról nemrég beszámoltunk, az állam csak a kamatok törlesztésére több mint 3100 milliárd forintot költ évente, jóval többet, mint például az egészségügyre.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Gazdaság#adósság#államadósság#költségvetés#magyar államkincstár#tartozás#mák

Címlapról ajánljuk