Belföld

Annyira nincs pénz a rendőrségnél, hogy perrel hajtják be jogos pénzüket az igazságügyi szakértők

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 9:34

Több szakértő arról beszélt a 24.hu-nak: a rendőrség annyira rosszul áll, hogy nem tudja őket kifizetni.

Nagy a pénzhiány a rendőr-főkapitányságoknál: akkora, hogy már az általuk kirendelt igazságügyi szakértőket sem tudják minden esetben és maradéktalanul kifizetni. A 24.hu érintett szakértőkre hivatkozva azt írta, nekik a hatósági kirendeléseket kötelezően el kell fogadniuk, ráadásul a kiszámlázott – de ki nem fizetett – összegek után adózniuk is kellett.

A lapnak olyan szakértők is nyilatkoztak, aki perre mentek emiatt, ugyanakkor előfordult az is, hogy a rendőrség még azután sem fizetett, hogy jogerős bírósági határozat kötelezte erre, így végül az érintett szakértő végrehajtóval tudta bevasalni a díját. 

Egy informatikai szakértő azt mondta, tavaly decemberi számlái is vannak még kifizetetlenül, közben 600 ezer forint társasági adót már be kellett fizetnie az összeg után. Neki összesen 4-5 millió forint lejárt követelése van a rendőrséggel szemben. Egy másik szakértő ugyancsak várja tavaly decemberi számlája teljesítését, neki a 2022. decemberben kiszámlázott munkáját egy évvel később tudta kifizetni a rendőrség.

Fülöp Tamás informatikai igazságügyi szakértő a lapnak elmesélte: miután fizetési meghagyást bocsátott ki, a rendőrség nem ismerte el a tartozását, vagyis a saját jogerős határozatát. Tette ezt szerinte azért, mert így elkerülhette, hogy azonnal inkasszálják az összeget. Fülöp Tamást egyébként egy gyors, másfél hetes bizonyítás miatt név szerint méltatta a Zsaru magazin egy zaklatási ügyben. Ez a szakértő annyira ráunt a sok visszautasíthatatlan, de kifizetetlen megbízásra, hogy kitalált egy megoldást: 150 ezer forint költségelőleget kér, így a rendőrség rendszerint visszalép.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a lapnak elismerte, hogy a költségvetési források érkezéséhez igazítják a számlák kifizetését, ami „nem követi az egyes ügyek miatti szakértői kirendelések kilengéseit”. A rendőrség a jövőben is minden fizetési kötelezettségét teljesíti – ígérték. Az Igazságügyi Minisztérium pedig azt írta a lap megkeresésére, hogy a késedelmes fizetések ügyében nincsen hatáskörük. 

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

#Belföld#igazságügyi szakértő#rendőrség#Országos Rendőr-főkapitányság#kirendelt szakértő#fizetési nehézség#fizetésképtelenség

Címlapról ajánljuk