Gazdaság

Felvettek, de diákhitel kell a tanuláshoz? Van olyan bank, amelyik ingyenpénzt is ad

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 7:15

Megindult a verseny a felvettekért annál a 4 banknál, amelyiknél lehet diákhitelszámlát nyitni. Számukra ugyanis a fiatal ügyfél akkor is nagy kincs, ha tanuláshoz is hitelre van szüksége. 

Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, szerdán este kihirdették a felvételi ponthatárokat, tízezrek kaphattak sms-t arról, hogy hol folytathatják felsőfokú tanulmányaikat. A Bank360.hu most annak járt utána, hogy milyen kedvezményekkel számolhatnak azok a fiatalok, akiknek már a tanuláshoz is hitelre van szükségük. A Diákhitel 1 konstrukcióhoz hamarosan speciális diákhitelszámlát kell nyitniuk, ami elérhető a Diákhitel 2 és Képzési Hitel esetében is. Ezt négy banknál tehetik meg.

A diákhitelszámla egy speciális bankszámla típus, amelyet 2023. július óta kötelező megnyitni annak, aki igénybe veszi a diákhitel valamelyik formáját. Ezt a számlatípust csak az a négy bank kínálhatja, amelyre erre pályázat útján jogot kapott. Így jelenleg a Gránit Bank, az Erste, az MBH és az OTP vezet diákhitelszámlákat, amelyeknek a díjazására szigorú szabályok vonatkoznak. Kötelezően ingyenesnek kell lenni:

  • a havi számlavezetésnek,
  • az elektronikus szolgáltatásoknak, mint például a netbank és a mobilbank használatának,
  • a bankszámlakivonatnak,
  • a bankkártyahasználatnak.

A Gránit Bank a diákhitel számlát online, szelfivel megnyitó hallgatóknak már indulásként ad 41 ezer forintos jóváírást. Ráadásul a Diákhitel 1 folyósítása után a Gránit Bank a kiutalt összeg 4 százalékát még jóváírja a diákhitel számlán. Ez a maximális 750 ezer forint esetében félévente 30 ezer forintot jelent, amit a diákok arra fordíthatnak, amire akarnak. Emellett ajánlás esetén további 9000 forintot ír jóvá a bank, ha az ismerősök, barátok a tőlük kapott ajánlókóddal kezdik meg a számlanyitást. Ezt összesen 10 alkalommal tehetik meg, vagyis összesen további 90 ezer forint ingyenpénz is ütheti a hallgató markát. A banknál elérhető a betétre kamat is, 1,75 százalék, ami persze alacsonyabb, mint a jegybanki alapkamat, és az inflációnál is kisebb, viszont még így is több, mint más bankoknál.

Az OTP Banknál a Junior Kedvezményprogram a diákhitelszámlát nyitókra is vonatkozik, így 5 és 30 százalék közötti pénzvisszatérítést is kaphatnak, ha programban résztvevő üzletekben vásárolnak. Egy alkalommal díjmentes éves utasbiztosítást lehet igényelni, ami például a hosszabb-rövidebb külföldi tanulás alatt lehet hasznos. Ezen felül kedvezményesen lehet OTP lakáshitelt vagy lakásbiztosítást is igényelni diákhitel számlával.

Az Erste Bank egy övtáskát ad, de bizonyos feltételek teljesülése esetén további 30 ezer forint ütheti a diákok markát. További kedvezmények is elérhetők a diákhitelszámlával, például ha értékpapírszámlát szeretnénk nyitni, utas- vagy lakásbiztosítást kötünk, folyószámlahitelt vennénk fel vagy lakáskölcsönt, babaváró hitelt igényelnénk.

Az MBH Bank külön számlanyitási akciót nem kínál a diákhiteles hallgatóknak, de a számlavezetés ugyanígy kihozható nulla forintból, mint a többi banknál. Jár még 10 százalék kedvezmény bizonyos biztosításokra és lakáshitelhez is adnak kamatkedvezményt.

Nyitókép: Cser Dániel / Kulturális és Innovációs Minisztérium / MTI

#Gazdaság#felsőoktatás#felvételi#ponthatárok#diákhitel

Címlapról ajánljuk