Gazdaság

Júniusban 62 százalékkal többen utaztak vonaton, mint tavaly, a szolgáltatás viszont maradt a régi

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 10:24

De a körülmények nem sokat változtak.

Az olcsó bérlet és a drága sztrádamatrica, valamint az üzemanyagár megtette hatását: a MÁV a Népszava kérdésére közölte, hogy idén júniusban 62 százalékkal több utazás történt a vasúton, mint egy évvel korábban. Emlékeztetnek rá: 

a vasúti utazás vonzóbbá tétele vezérelte az Orbán-kormányt, amikor bevezették a rendkívül kedvező áron megvásárolható vármegye- és országbérleteket, és ezt a célt szolgálta, amikor az unió által szabott legfelső határon állapította meg az egynapos autópálya-matrica árát. 

A lap megkérdezte az Építési és Közlekedési Minisztériumot, hol tart az  az 1200 milliárdos vasúti pályafelújítási és járműbeszerzési program, amit Lázár János közlekedési miniszter egy évvel ezelőtt jelentett be, de érdemben nem kaptak választ. 

Mint arról beszámoltunk, a júliusi hőségriadó során a MÁV azt javasolta az utasainak, hogy aki teheti, utazzon inkább busszal, mert a buszok többségében van klíma. De a vonatok sem jártak túl jól. „A huzamos idejű magas hőhatás nem kíméli a többnyire túlkoros vasúti járműveket és berendezéseket sem, amelyek ilyenkor könnyebben és gyakrabban meghibásodhatnak” – közölte az extrém hőségben a MÁV-VOLÁN-csoport.

Mint írtuk, az utasok nem hallgattak a vasúttársaságra, a hőségriadó első 10 napjában is kitartóan vonatoztak. Az rtl.hu kérésére megküldött adatokból ugyanis kiderült, hogy nem volt utasszám-csökkenés. 

Pedig 10 nap alatt tízezernél is több járat késett, csaknem 500 pedig el sem indult. Közben a Volánbusz egyes járatain volt, hogy 30 százalékkal is többen utaztak. 

Az RTL Híradó stábja Budapesten, Békéscsabán, és Debrecenben forgatott pályaudvarokon, ahol a rutinos utazók már meg sem lepődtek:


Nyitókép: RTL

#Gazdaság#vonat#vasút#utazó#közlekedés

Címlapról ajánljuk