Gazdaság

Megvan a DK és Lázár János közös metszéspontja: a Fanta narancstartalma

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 20:05

Lázár János nekiugrott a Coca-Cola vállalatcsoportnak és a Nébihnek is, mert a Fantában nálunk kevesebb a narancslé, mint Olaszországban. A DK is felháborodott, ők a  Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordulnak.

Szerintem nem kell cukros üdítőt inni, de ha valaki erre akarja költeni a pénzét, hát tegye. Az viszont nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól! – írta Lázár János kedden a Facebookon.

Hétfőn írt arról a Pénzcentrum, hogy az Olaszországban kapható Fantában jóval több a narancslé (12 százalék), mint a magyarban (5 százalék). A gyártó nem is tagadta, hogy Magyarországon más összetételű Fantát árulnak, a Coca-Cola Magyarország a termékleírásában ezt fel is tüntette.

A Nébih is megszólalt a kérdésben, ők azt mondták, hogy az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert Magyarországon nincs nemzeti jogszabály az üdítőitalok gyümölcslé-tartalmára vonatkozóan, míg más tagországokban létezik ilyen szabályozás. Azt is közölték, hogy a gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja.

Az építési és közlekedési miniszter keddi posztjában erre úgy reagált, hogy „az az állami hivatal, amelyik elfogadja azt a magyarázatot, hogy a gyártó szerint ezek a magyar igények – minden feladatára alkalmatlan, ahogyan az is, aki ezeknek a cégeknek gazsulál néhány újabb befektetésért, akkor, amikor a magyar emberek egészsége a tét”.

A posztban ezek után nekiugrott Lázár a SPAR-nak, az Aldinak és a Lidl-nek azzal vádolva őket, hogy leuraltak és letaroltak mindent.

Nem csak Lázár János szólalt meg a Fanta narancstartalma miatt, hanem a Demokratikus Koalíció is. A párt még hétfőn írta azt a közleményében, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordul az ügyben. „Mi sem érünk kevesebbet Európa többi népétől, nekünk is jár ugyanaz a minőség, mint másoknak! Szociáldemokrataként mi az emberek, és nem a multik oldalán állunk: nem engedhetjük meg, hogy a magyaroknak a kormány gyenge szabályozásai, a követhetetlen különadók és az áremelések miatt csak a silányabb termékek jussanak” – tették hozzá.

Nyitókép: Getty Images/Soeren Stache

#Gazdaság#fanta#nébih#lázár jános#dk#fogyasztóvédelem#coca cola

Címlapról ajánljuk