Gazdaság

„Keresem a helyem” – így él Tarsoly Csaba, az egykori Questor-vezér

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 3. 7:18

„Mindent megtettem az igazam bizonyítása érdekében” – nyilatkozta a Blikknek Tarsoly Csaba, a Quaestor-cégcsoport volt elnök-vezérigazgatója, akinek ügyében nyolc év után hamarosan első fokú ítélet születik.

Interjút adott a Blikknek Tarsoly Csaba, a 77 milliárdos csalással vádolt Quaestor-vezér, akinek ügyében hamarosan első fokú ítélet születik.

A most hatvanéves üzletember ellen két eljárás indult, az egyik ügyben tavaly szeptemberben hirdetett nem jogerős ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ítélet szerint Tarsoly Csaba azzal, hogy a milliárdos vállalkozás bedőlése előtti napokban egy közmunkásként dolgozó, korábban már büntetett, csak nyolc általánost végzett strómant próbált a cég élére maga helyett kinevezni, közokirat-hamisítást követett el.

A lényegesen súlyosabb megítélésű, mintegy 77 milliárdos kárt okozó sikkasztási bűncselekmény ügyében nemrég finisébe érkezett a nyolc éven át tartó tárgyalás. Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalással és sikkasztással vádolja az ügy érintettjeit. Tarsoly Csabát, a Quaestor-cégcsoport volt elnök-vezérigazgatóját érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli.

A Fővárosi Törvényszéken a múlt héten a védőbeszédeket tartották. A Blikk azt írja, hogy dr. Papp Gábor, Tarsoly Csaba ügyvédje hét órán át beszélt, az üzletember felmentése érdekében érvelve.

A maratoni tárgyalás után pedig az ügy fő vádlottja interjút adott a lapnak, először beszélt nyilvánosan az ellen felhozott vádakról.

Tarsoly Csaba a 2016-ban indult per legelején kijelentette, hogy szerinte koncepciós eljárás folyik ellene. Most a Blikknek arról beszélt, hogy a felszámolók elkótyavetyélték a lefoglalt ingatlanokat, beruházásokat, így közismert vállalkozók és cégeik jártak jól ezek felvásárlásával, de ezt az ügyészség nem vizsgálta. Tarsoly szerint, ha ez nem történik, akkor lett volna esély az ügyfelek kötvénybefektetésének teljes megtérülésére, hiszen a cég ingatlanjainak értéke, beleértve a Győri ETO komplexumát, bőven fedezte volna ezt.

Úgy érzem, a tárgyalás során mindent megtettem az igazam bizonyítása érdekében. Több mint ezer észrevételt tettem. Tény, hogy a vádiratban az ügy elejétől kezdve ez év februárjáig az szerepelt, hogy nem volt esély a károkozás megtérülésére. Ez a mondat a február 20-i vádirat módosításból kikerült, az ügyészség véleménye szerint ez további bizonyíték szükségességét vetette volna fel. Ez elmaradt, amely alapvetően kihat a védekezésemre, mert a vagyon meglétének bizonyítása igazolja a huszonöt éves munkánk eredményét

– közölte Tarsoly.

A kérdésre, hogy jelenleg mivel foglalkozik, így válaszolt:

Keresem a helyem, kisebb munkákban tudtam részt venni az elmúlt években. A tárgyalásokra felkészülés köti le az időm és energiám jelentős részét.

Nyitókép: Tarsoly Csaba vádlottat vezetik a tárgyalóterembe az ellene és társai ellen indított büntetőper tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2016. október 13-án – Fotó: Marjai János / MTI

#Gazdaság#questor#tarsoly csaba#bíróság

Címlapról ajánljuk