Belföld

Két nap alatt két pert nyert Orbán Viktor ellen az RTL

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 16:53

Orbán Viktor két sajtóhelyreigazítási pert is indított az RTL ellen, amiért közzétettük a Spar vezérigazgatójának nyilatkozatát. A keddi ítélet után első fokon a miniszterelnök szerdán tárgyalt keresetét is elutasította a bíróság.

Két napon belül két sajtóhelyreigazítási pert veszített első fokon Orbán Viktor az RTL ellen. A magyar miniszterelnök mindkét esetben azért perelte be portálunkat, mert idéztük Hans Reisch Spar-vezérigazgató Lebensmittel Zeitungnak adott nyilatkozatát, amely szerint Orbán korábban azt javasolta a Sparnak, hogy adjanak egy rokonának részesedést az üzletlánc magyarországi leányvállalatában.

Az első perelt anyag az RTL Híradó beszámolója volt a Spar és a magyar kormány ellentétéről, a másik, szerdán tárgyalt cikkünkben pedig az ügy előzményeként ismételtük meg az Orbán által helyreigazíttatni kívánt állítást.

A Fővárosi Törvényszék a keddi ítélethez hasonlóan szerdán is elutasította a kormányfő keresetét. A bíró indoklása szerint az RTL korrekt módon járt el az ügy ismertetésekor, Orbán Viktorra pedig közszereplőként magasabb tűrési kötelezettség hárul, mint egy magánszemélyre.

Orbán az RTL mellett több másik médium ellen is jogi eljárást indított, amiért közölték a Spar-vezér nyilatkozatát, eddig azonban első fokon a Magyar Narancs, az Index és a Mészáros Lőrinc-közeli Economx ellen is elbukta a helyreigazítási perét a miniszterelnök, egyedül a Klubrádió ellen született számára kedvező ítélet. Orbán Viktor az említetteken kívül a 24.hu-t, a Hírklikket, a 444-et és a Pécsi Stopot is beperelte.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#orbán viktor#spar#helyreigazítás#jog#bíróság#sajtóper#ma

Címlapról ajánljuk