Belföld

Pert nyert az RTL Orbán Viktor ellen

rtl.hurtl.hu

2024. május 14. 15:45

Első fokon elvesztette az RTL ellen indított sajtóhelyreigazítási pert Orbán Viktor. A magyar miniszterelnöknek ez a negyedik elbukott pere a Spar-ügyben.

Orbán Viktor több más portál mellett azért perelte be az RTL-t, mert ismertettük Hans Reisch Spar-vezérigazgató Lebensmittel Zeitungnak adott nyilatkozatát, amely szerint a magyar miniszterelnök korábban azt javasolta a Sparnak, hogy adjanak egy rokonának részesedést az üzletlánc magyarországi leányvállalatában.

Az ítélet szerint az RTL csak a tájékoztatási kötelezettségének tett eleget Hans Reisch szavainak hű közlésével, elősegítve a demokratikus közbeszéd folytatását. Orbán Viktor ügyvédje, Turi György többek között azzal érvelt, hogy az RTL nem személyesen Orbán Viktortól kért reakciót Hans Reisch állításaira, ám mint azt a bíróság előtt is bemutattuk, megkeresésünket az anyag közlésének napján „kérdés Orbán Viktorhoz” címzéssel küldtünk el a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalannak.

Kedden Orbán Viktor Magyar Narancs ellen beadott keresetét is elutasította a bíróság – írja a Media1. A bíró indoklása szerint a sajtó ilyen esetben nem tudja vizsgálni, hogy kinek van igaza, a sajtó dolga csak annyi, hogy nyilvánosságra hozza, hogy ki mit mondott. A Magyar Narancs a sajtótörvényben biztosított feladatának tett eleget, amikor idézte a Spar vezérigazgatójának szavait Orbán Viktor oligarcháiról – ismertette az ítéletet a portál.

Hétfőn az Index, múlt héten pedig a Mészáros Lőrinc-közeli Economx ellen is elbukta sajtóhelyreigazítási perét a miniszterelnök. A Klubrádió ugyanakkor május 4-én elvesztette a perét, de fellebbez az ítélet ellen. Orbán Viktor az említetteken kívül a 24.hu-t, a Hírklikket, a 444-et és a Pécsi Stopot is beperelte, amiért szemlézték a Spar-vezér nyilatkozatát.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

 

#Belföld#orbán viktor#bíróság#helyreigazítás#spar#per

Címlapról ajánljuk