Gazdaság

Az interneten árulják Szálasi Ferenc egykori villáját és vadregényes kertjét

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 8:34

Egy ingatlanhirdetésben tűnt fel a csobánkai villa.

A legnagyobb magyar ingatlanos oldalon jelent meg hirdetés egy csobánkai villáról, amely egykor Szálasi Ferenc birtokában volt, vette észre a 24.hu olvasója. A lap cikke szerint a villa a fővárostól alig 20 kilométerre található, vadregényes környezetben.

A 120 éves, 160 négyzetméteres, délnyugati fekvésű épület és ingatlan előtt folyik a Dera-patak. Egy kis hídon keresztül lehet megközelíteni a telek hátsó részén található erdőt. A gondozott kertben számos természetes növény- és állatfaj él. Az ingatlan leírása közösségi, alapítványi vagy gyógyászati célokra is alkalmasnak tartja az épületet.

A villa falai között 1944-ben írta meg Szálasi a Hitlernek címzett memorandumát. Ebben kifejezte szándékát, hogy találkozzon a német vezetéssel. Edmund Veesenmayer, a Harmadik Birodalom magyarországi nagykövete azonban egyértelművé tette, hogy Hitlernek nincs ideje ilyen találkozókra. Szálasi írásban fordult Hitlerhez, és júliusban Kemény Gábor, Kurt Haller és ő maga dolgoztak a levél német fordításán a csobánkai villában.

A memorandum végül elérte célját, és Horthy sikertelen kiugrási kísérletét követően a németek támogatásával Szálasi és pártja átvette a hatalmat. Szálasi 1944 októberében a Nemzeti Összefogás Kormányának vezetője lett, bár az új kormányban a tizenkét tárcából hetet a nyilasok töltöttek be.

A villa szeptemberben már nem volt szükséges Szálasi számára, mivel az SS átköltöztette őt a budai Erdődy-Hatvany-palotába, majd a Sándor-palotába – teszi hozzá a 24.hu cikke. Szálasit és háborús bűnös társait 1946. március 12-én végezték ki a Markó utca 27. szám alatt, a Fővárosi Törvényszék udvarán, nyilvánosan. Az alábbi képen a bitófán, kivégzése előtt látható.

Az interneten árulják Szálasi Ferenc egykori otthonát
Fotó: USHMM/Fortepan

A hirdetés szerint a Szálasi-villa 129 millió forintért megvehető.

Nyitókép: Eppinger Weisz Margit Szálasi Ferenc a népbíróság előtt című alkotása az Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás sajtóbemutatóján a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) 2024. április 15-én. A tárlat, amely harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét, április 17-én nyílik meg a látogatók előtt. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#szálasi ferenc#Csobánka#ingatlan#hirdetés#eladó ingatlan

Címlapról ajánljuk