Gazdaság

Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak adóssága

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 7:13

Az adósság összege azonban jóval nagyobb, mint amit a kormány rendezne. 

A kormány nyárig két részletben mintegy 104 milliárd forintot ad a kórházaknak, adósságaik rendezésére – tudta meg a Népszava. A lap úgy tudja, hogy az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot egy hónapon belül, további 40 milliárdot júniusban utalhat az egészségügyi intézmények számláira.

Az első részletből elsősorban az állami beszállítók – köztük az energiaszolgáltatók – számláit kell kiegyenlíteni, és az orvosieszköz-szállítók, és a gyógyszercégek később juthatnak pénzhez – írta a Népszava

Március végén az egészségügyi intézmények tartozása – beleértve az egyetemieket és az egyháziakat is – már csaknem 110 milliárd forint volt, és az adósság 2024-ben havi 20 milliárddal nőtt.

Egy hónapja az RTL Híradó arról számolt be, hogy megint elszállt a kórházak adóssága, osztályok zárnak be az intézmények tartozása miatt. A Belügyminisztérium akkor közölte, hogy „elkötelezett a probléma mielőbbi megoldásában”, de konkrét dátumot nem közöltek:


A kórházak tartozása már tavaly novemberben rekordmagas volt. A pénzügyminiszter az RTL Híradónak akkor arról beszélt, hogy szerinte miért lesz kevesebb jövőre az intézmények adóssága:


Nyitókép: Folyosó a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház pózvai pszichiátriai osztályán, 2024. január 24-én. Fotó: MTI/Katona Tibor

#Gazdaság#kórházak#adósság#kormány#támogatás

Címlapról ajánljuk