Gazdaság

Nagy Márton: A kormány feljelenti a Spart

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 14:36

Nagy Márton miniszter arról beszélt: megkerülhetetlenek a jogi lépések, jön a kormány feljelentése a Sparral szemben.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint „a jogi lépések nem megkerülhetők” a kormány és a Spar tusájában: az igazságügyi minisztérium feljeleni a bevásárlóláncot. Az ATV azt kérdezte a minisztertől, hogy az osztrák anyacéget vagy a magyarországi leányvállalatot támadják-e meg.

Erre ő azt mondta: „több szinten történt sértő állítás”. Nagy Márton egy korábbi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy „ha valaki kardot ránt, és elkezd kaszabolni, annak következménye van”, és hogy „a Spar részéről racionális döntés lenne, ha nem maradnának Magyarországon”.

Korábban már arról is írtunk, hogy rágalmazás miatt indítana pert a magyar kormány, mivel az anyacég vezérigazgatója azt állította, hogy Orbán Viktor egyik rokonának kért részesedést a Spar magyarországi leányvállalatából.

Hans Reich így fogalmazott: „viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet”. Szerinte külső tényezők miatt nem tudnak nyereségesen működni Magyarországon: megemlítette az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafont, valamint a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadót, ami 

a nettó árbevételük 41 százaléka, összesen mintegy 120 millió euró a cég számára.

Később több kormánytag is hazugozta, támadta emiatt az üzletláncot, a VSquare pedig kiderítette, hogy Tiborcz István és a Rahimkulov család akarta megvenni a Spart. Az RTL Híradó tudósítását Nagy Márton korábbi sajtótájékoztatójáról alább nézheti meg:


Az RTL Híradónak március 27-én azt írta a boltlánc: hosszú távon terveznek hazánkban. Megnyugtatásképp valamennyi dolgozójuknak levelet küldtek, amelyben azt is elmagyarázzák, mekkora terhet jelentenek a kormány különadói. A levélben, amelyet a pénzcentrum.hu hozott nyilvánosságra, azt írják: dolgozónként 3,4 millió forint kiesést okoz a cégnek az unióban egyedülálló terhek.


Nyitókép: Róka László / MTVA / Purger Tamás / MTI

#Gazdaság#Nagy Márton#spar#feljelentés#jog#üzletlánc#miniszter#vád

Címlapról ajánljuk