Gazdaság

Meghátrált a kormány, egyelőre nem kerül parlament elé a jegybanktörvény módosítása

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 14:40

A kormány tárgyalt a jegybanktörvényről, azonban még nem terjesztik a parlament elé, helyette egyeztetnek az MNB-vel és Matolcsy Györggyel is. 

Megtárgyalta a kormány szerdán az MNB-törvény módosítását. A kabinet azonban még egyeztet a jegybankkal, Matolcsy Györggyel is, vannak-e esetleg olyan pontjai a módosítási javaslatnak, amelyek esetében az MNB úgy érzi, hogy sértheti a jegybanki függetlenséget – nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter az atv.hu-nak.

A Pénzügyminisztérium jegybanktörvényt módosító tervezete a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint jelenlegi formájában lehetőséget ad a jegybanki függetlenség korlátozására – közölte az MNB kedden. Az ügy előzménye, hogy a Varga Mihály úgy módosítaná a jegybanktörvényt, hogy a fideszes felügyelőbizottság a mostaninál nagyobb beleszólást kapjon a jegybanki működésébe.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a Fidesz és a kormány részletesen átlátná a jegybanki alapítványok, a Pallas Athéné Alapítvány és cégcsoportja működését, ami az MNB-nek nem tetszik. Varga Mihály most az atv.hu-nak azt nyilatkozta:  

a kormány megtárgyalta a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatot, de úgy döntött, azt még nem terjesztik be az Országgyűlésnek, mert még várják az MNB véleményét.

Matolcsy György az elmúlt egy évben többször is bírálta a kormány gazdaságpolitikáját és személyesen Orbán Viktort. Az MNB azonban nemrég azt közölte, hogy a jegybankelnök és a miniszterelnök „korrekt munkakapcsolatban állnak egymással”. Matolcsynak nemrég Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek is nekiment a jegybanktörvény kapcsán, csörtéjükről az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#varga mihály#matolcsy györgy#jegybank#mnb#jegybanktörvény#kormány

Címlapról ajánljuk