Gazdaság

Varga Mihály látni akarja Matolcsy alapítványi birodalmának minden apró részletét

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 16:43

A Matolcsy György által vezetett jegybank fideszes felügyelőbizottsága a mostaninál nagyobb beleszólást kapna a jegybank működésébe a Varga Mihály-féle módosítás szerint, amit már az Európai Központi Bank is kritizált.

A Varga Mihály vezette pénzügyminisztérium kezdeményezte a jegybanktörvény módosítását, hogy sokkal részletesebb belelátást kaphasson a fideszes felügyelőbizottság Matolcsy Györgyék alapítványi birodalmának működésébe, írja a HVG. Ezáltal a Fidesz és a kormány részletesen átlátná a jegybanki alapítványok, a Pallas Athene alapítvány és cégcsoportja fölött.

Ez az Európai Központi Bank (EKB) nemrég kiadott kommunikéjéből derült ki, amelyben a módosítási tervezetet véleményezték: úgy találták, hogy az legalábbis finomításra szorul. A jelenlegi állapotban ugyanis aggasztóan növelné a kormány és a kormánypártok hatásköreit és befolyását a jegybankra.

A jegybank felügyelőbizottsága hat tagból áll, ebből kettő a pénzügyminiszter (jelenleg Varga Mihály) embere, az egyik a képviselője (jelenleg Banai Péter Benő államtitkár), a másik a miniszter szakértője (Asztalos Viktor József). A testület négy tagját az országgyűlés választja, az elnök a fideszes Papcsák Ferenc, a maradék három tag: Madarász László (Fidesz), Szényei Gábor (KDNP), Nyikos László (Jobbik).

Az EKB azt kérte, a módosításban pontosítva mondják ki azt, hogy a felügyelőbizottság nem ellenőrizheti a jegybank alapvető és egyéb feladataival kapcsolatos működését, se az ezekhez kapcsolódó cégeit. A módosítással viszont megvétózhatnának döntéseket, és más módokon is gyengíthetnék a jegybank függetlenségét.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#varga mihály#pénzügyminiszter#matolcsy györgy#jegybank#magyar nemzeti bank#fidesz#kormány#befolyás#függetlenség

Címlapról ajánljuk