Gazdaság

Matolcsyék szokatlanul keményen odaszóltak a Pénzügyminisztériumnak

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 20:53

Varga Mihály módosíttatná a jegybanktörvényt, nagyobb rálátást biztosítva például a jegybanki alapítványok működésére. Ez az MNB-nek nem tetszik.

A Pénzügyminisztérium jegybanktörvényt módosító tervezete a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint jelenlegi formájában lehetőséget ad a jegybanki függetlenség korlátozására – erről közlemény adott ki a jegybank kedden.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy a Varga Mihály-féle módosítás szerint a Matolcsy György által vezetett jegybank fideszes felügyelőbizottsága a mostaninál nagyobb beleszólást kapna a jegybank működésébe. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a Fidesz és a kormány részletesen átlátná a jegybanki alapítványok, a Pallas Athéné Alapítvány és cégcsoportja működését.

A jegybank felügyelőbizottsága hat tagból áll, ebből kettő a pénzügyminiszter (jelenleg Varga Mihály) embere, az egyik a képviselője (jelenleg Banai Péter Benő államtitkár), a másik a miniszter szakértője (Asztalos Viktor József). A testület négy tagját az országgyűlés választja, az elnök a fideszes Papcsák Ferenc, a maradék három tag: Madarász László (Fidesz), Szényei Gábor (KDNP), Nyikos László (Jobbik).

A keddi közleményben felelevenítették, hogy a Pénzügyminisztérium által az Európai Központi Banknak (EKB) véleményezésre megküldött tervezet kiterjesztené az MNB felügyelőbizottság hatáskörét, így az alapító okiratban meghatározott mértéket meghaladó kiadással járó döntéseknél a tulajdonosi ellenőrzést gyakorló felügyelőbizottság engedélyére lenne szükség. Az MNB szerint ezáltal irányítási jogkörrel ruháznák fel a felügyelőbizottságot, amely korlátozná az igazgatóság hatáskörét, és akadályozná a döntéshozatalt.

Az előzetes engedélyhez kötött döntések esetében az értékhatárnak a részvényes által az alapító okiratban való meghatározása akár korlátlanná is teheti a felügyelőbizottság egyéb feladatokkal kapcsolatos előzetes véleményének kikérését megkövetelő kérdések körét – írták.

Emlékeztetnek arra, hogy az Európai Központi Bank állásfoglalása szerint a felügyelőbizottság nem ellenőrizheti az MNB alapvető feladataihoz kapcsolódó tevékenységeket, így nem lesz joga ellenőrizni az MNB többségi tulajdonában álló olyan gazdasági társaságok tevékenységét, amelyek tevékenysége közvetlenül vagy közvetve érinti a jegybank alapvető feladatait, vagy azoknak az eredményére gyakorolt hatását.

Az MNB érvelése szerint a jegybank többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok már rendelkeznek felügyelőbizottsággal, illetve az Állami Számvevőszék is rendszeres ellenőrzéseket hajt végre ezeknél a társaságoknál, ezért nemcsak indokolatlannak, hanem aggályosnak tartják a felügyelőbizottság jogkörének kiterjesztését.

A jegybank szerint a pénzügyi tárca tervezete kizárólag arra alkalmas, hogy az MNB igazgatóságának az alapvető feladatokkal kapcsolatos, vagy az MNB függetlensége körébe tartozó egyéb döntéshozatalát befolyásolja, valamint a felügyelőbizottság az eddigi ellenőrzési jogkör mellett akár irányítási jogot is szerezzen. Hozzátették: 

az új törvény elfogadása esetén alkalmas lehet a magyar gazdasággal szembeni narratívák építésére és pénzügyi stabilitás rontására.

Nyitókép: Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

#Gazdaság#pénzügyminisztérium#mnb

Címlapról ajánljuk