Gazdaság

Hogyan változik a jegyek, bérletek ára? Itt vannak az új feltételek

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 16:16

Diákigazolvány nélkül is kedvezményt kapnak a 25 év alattiak, ingyen utazhatnak a nagycsaládosok, jön a Kutya országbérlet.

Új tarifarendszert vezet be péntektől a MÁV-Volán-csoport, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium – ismertette a részleteket a vasúttársaság. Március elsejétől az új kedvezményekkel és feltételekkel értékesítik a jegyeket és bérleteket a jegypénztárakban, az interneten, az automatáknál és a járműveken. A technikai átállás miatt csütörtökről péntekre virradó éjjel 22 órától 3 óráig szünetel a jegyeladás, azt kérik az utasoktól, hogy előtte vagy utána váltsák meg jegyeiket, illetve frissítsék a MÁV mobilalkalmazását.

Mint írják, a korábbi 15 bérletkonstrukciót kettő kivételével megszüntetik, csak az ország- és vármegyebérletek maradnak meg. A bérlettarifákból a teljes árú és a 90 százalékos kedvezményt adó marad meg, a jegyekből pedig a teljes árú és 50 százalékos. Az ország- és a Pest megyei vármegyebérlet a BKK járatain, a fővárosi buszokon, trolikon, villamosokon és metrókon is érvényesek lesz.

Emellett

  • ingyen utazhatnak a 14 év alattiak és 65 év felettiek,
  • félárú jeggyel a 14-25 év közöttiek (diákigazolvány nélkül, az életkoruk alapján),
  • kedvezményes bérlettel a nappali vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezők.

Szintén ingyen utazhatnak a fogyatékkal élők, tartós betegek és kísérőik, valamint a nagycsaládosok, ha a két szülő közül legalább az egyik, és a gyerekek közül legalább három együtt utazik. A helyjegyköteles vonatokra azonban helyjegyet kell váltaniuk.

50 százalékos, regisztrációhoz kötött kedvezmény illeti meg a költségvetési szervek és intézmények dolgozóit – az első hónapokban a „pecsételős igazolás” felmutatásával, később digitális regisztrációt vezetnek be.

Megjelennek a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek, amelyek 999, illetve 4999 forintért biztosítanak 24 órán belül korlátlan utazást. A Vármegye24 napijegy feláras, helyjegyköteles vonatokon nem használható, illetve a napijegyeket a BKK járatain nem fogadják el.

Március elsejétől a kerékpárokat és kutyákat is fix áras, 500 forintos jeggyel lehet szállítani a vonatokon, függetlenül a megtett távolságtól. Bevezetik a 4950 forintos Kerékpár országbérletet, valamint az 1890 forintos Kutya országbérletet.

A MÁV-Volán csoport tájékoztató honlapot is indított, ahol az új tarifarendszerről nyújtanak részletes tájékoztatást.

A Híradó korábbi riportja az új tarifarendszer bevezetésének hátteréről:


Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#máv#volán#busz#vonat#jegy#bérlet#tarifa

Címlapról ajánljuk