Gazdaság

Egymás után húzzák le a rolót a boltok Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 7:05

Jelentősen zuhant a kiskereskedelmi üzletek száma az elmúlt években.

Drasztikus ütemben zárnak be a boltok, 2019 eleje és tavaly június között majdnem 19 ezer üzlet zárt be, a bezárási hullám különösen 2022 után gyorsult fel – írta a Portfolio. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 elején még több mint 129 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, ez a szám 110 ezer közelébe csökkent 2023 első felének végére – írta a lap.

A lap cikke szerint a boltok közel 15 százalékának eltűnését csak részben okozta, hogy kevesebbet vásárolnak az emberek. Ahogy azt február elején az rtl.hu megírta, brutálisan bezuhant a boltok forgalma, mert a szegények egyszerűen nem vásároltak annyit, mert nem volt miből.

A Portfolio szerint az üzletbezárásokban a forgalom csökkenése mellett közrejátszottak a járvány miatti lezárások, a növekvő ingatlanárak és a rezsiköltségek elszállása is.

Az elmúlt négy évben az önálló vállalkozók által működtetett élelmiszerboltok 17 százaléka tűnt el, a ruházati- és cipőboltoknak a 22 százaléka zárt be, míg a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikkek szegmensében is az üzleteknek mintegy 15 százaléka zárt be.

Nyitókép: Üzletek, pavilonok Újpalotán, a főváros XV. kerületének városrészében a Fő téren. / MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#boltbezárások#üzlet#bolt#bezárás#kiskereskedelem#infláció#rezsi#ingatlanárak

Címlapról ajánljuk