Gazdaság

Még néhány napig a legjobb betéti kamatok verik a kedvenc állampapírét

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 6:06

Olyat láthatnak szerdától a kisbefektetők, amire időtlen idők óta nem volt példa: a legjobb betéti ajánlatok kamata magasabb lesz, mint a kedvenc állampapíré. Az egy vagy akár két évre 8 százalék feletti éves kamatot kínáló lekötéseknek azonban már csak napjai vannak hátra – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Hónapra hónapra csökken az alapkamat, január 31. óta 10 százalék, és ezzel párhuzamosan annál a néhány banknál is egyszámjegyűvé váltak a betéti ajánlatok, ahol a kisbefektetők pénzüket lekötve érdemi kamatot kaphatnak. A jegybanki vágások hatására a néhány hónappal ezelőtt még elérhető 10 százalék feletti betéti ajánlatok már eltűntek. Az alapkamat és az állampapírhozamok közötti különbség miatt azonban ennek ellenére olyan helyzetben találják magukat a héten a kisbefektetők, amire régen volt példa: a megvásárolható kedvenc állampapír kamata alacsonyabb lesz, mint a legjobb bankbetéteké – írja a Bank360.hu. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) ugyanis szerdától már csak 7,9 százalékos induló kamattal kapható, míg a lekötött betéteknél még maradtak 8 százalék fölötti éves kamatot kínálók.

Van, ahol még élnek a kamatvágás előtti ajánlatok

A Cetelem a január végi jegybanki kamatcsökkentés után nem tett közzé új, csökkentett ajánlatokat, hanem tartja a korábbi kamatait, de már csak február 11-ig. A bankok jellemzően a rövidebb, éven belüli lekötésekre kínálják a magasabb értékeket, hiszen az alapkamat további csökkenésére számítanak, vagy már eleve azzal együtt változik a betétük kamatozása. A Cetelemnél azonban egyelőre éppen fordítva van: a Bank360.hu betétkalkulátora szerint a legmagasabb, 8,75 százalékos éves kamatot a leghosszabb, 24 hónapos lekötésre adja. Még az egyéves lekötésre is 8,25 százalék a kínált kamat, 18 hónapra pedig évi 8,5, míg nyolc hónapra kereken 8 százalék, látra pedig 7 százalék.

A 2024-re jelenleg várt 5 százalék körüli és a 2025-ben még alacsonyabbra prognosztizált infláció esetén ez már egész jelentős reálkamat, amit nagyon régen tapasztalhattak utoljára a pénzüket bankbetétben tartók.

A nyolcassal kezdődő kamatokat azonban már a Cetelemnél sem sokáig láthatják a kisbefektetők, mert ezek csak február 11-ig élnek, így az új ügyfelek pénteken tudják utoljára így lekötni a pénzüket, a meglévők pedig a netbankjukban vasárnap estig. A leendő betéti kamatait még nem publikálta a Cetelem, de szinte biztosra vehető, hogy ezek már a legjobb esetben is legfeljebb 7 százalék körüliek lesznek.

A Bank360.hu összegzése szerint hosszabb, éven túli, 13 hónapos lekötésre még a Gránit Banknál érhető el 8 százalékos éves kamat a KamatMax Plusz betétet választva. Ennél a konstrukciónál azonban arra is érdemes figyelni, hogy a kamatozás változó, a jegybanki alapkamat 2 százalékkal csökkentett értéke. Tehát amennyiben az MNB az elkövetkező hónapokban tovább folytatja a kamatvágásait, akkor ezzel párhuzamosan csökken ennek a betétnek a kamata is. A Gránitnak ez az ajánlata jelenleg március 5-ig érvényes.

A Gránitnál rövidebb idejű lekötésekre már 8 százalék alatti, de még 7 fölötti fix kamatot kínál: a KamatMax 6 hónapos lekötésnél 7,5 százalékos kamatot ad, feltéve, ha számlát nyitunk és aktív számlahasználatot vállalunk a banknál. A szintén fix, de 3 hónapos lekötésre kínált eBank betét kamata 7,75 százalék, a Tripla3 betété pedig 7,45 százalék. A külön feltétel nélküli Szimpla lekötött betét 7 százalékos éves kamattal érhető el, 1, 2, 3, 6 hónapra.

Jó esetben a várható infláció feletti kamatot kínál még a MagNet Bank, amelynek a Hello forint betétje 6 hónapos lekötésnél 5,25 százalékos éves kamatot ad, a lekötött összegtől függően pedig bónusz is jár az ügyfeleknek. A minimum leköthető 500 ezer forint után 7500 forint ez az összeg, a maximum 10 millió forintra pedig 150 ezer forint. A Prizma forint betétnél 3, 6 és 12 hónapos lekötés közül lehet választani, a kamat pedig 6,75, 6,30 és 5,55 százalék, vagyis minél rövidebb időre kötjük le a pénzt, annál magasabb az éves kamat.

Az Aktív Plusz betét 3 éves lekötésre, 3 hónapos kamatfizetésre kiemelt és normál kamatot is kínál. A kiemelt kamat 6,75 százalék, a normál kamat a jegybanki alapkamathoz van kötve, az éves kamat jelenleg 4,75 százalék. A 2 éves Hűség betét 3, 4 és 6 hónapos kamatfizetési időszakkal is választható, az éves kamat pedig minden esetben magasabb az első kamatfizetési időszakban, mint a lekötési idő további részében. A kiemelt időszakban 6 százalék, azután pedig 5,50 vagy 5,25 százalék. Ezen felül a kamatprémium 0,20 százalék, amit a két éves lekötési idő végén számolnak fel, az induló betét összege alapján.

Az Oberbank legkedvezőbb betétje azok számára elérhető, akik legalább 8 millió forintot lekötnek. A kamatok 1 és 12 hónapos lekötéseknél 7 és 5,50 százalék között mozognak. A TOP betéthez azonban elegendő 100 ezer forinttal indítani. 3 hónapos lekötési időt választva itt 5,75 százalék a kamat, 6 hónapnál 5,50, 9 hónapnál 5,25 százalék, 12 hónapnál kereken 5 százalék, 18 hónap esetén pedig 4,50 százalék

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#bank#bankbetét#megtakarítás#állampapír#kamat

Címlapról ajánljuk