Gazdaság

Varga Mihály szerint továbbra is közellenség az infláció

rtl.hurtl.hu

2024. január 28. 12:09

Varga Mihály pénzügyminiszter egy soproni konferencián beszélt az inflációról, az euró bevezetésének lehetőségéről és a magyar gazdaág kilátásairól.

„Az euró nem garancia semmire, és nem is aktuális kérdés, hiszen előbb a feltételeket kell újra teljesíteni. Bár érdemes mérlegelni a lehetőséget, most a legfontosabb, hogy tartós és stabil növekedési pályára álljon a magyar gazdaság” – mondta szombaton az iCon gazdaságpolitikai konferencián Sopronban Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tárcavezető az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy most józan mérlegelés kell a növekedéshez. „Nincs a kormány asztalán gazdaságpolitikai hitvita, ezt meg kell hagyni azoknak a közgazdászoknak, akik kutatóintézetekben dolgoznak. A kabinet legfontosabb célja, hogy konkrét célokhoz rendeljen hozzá gazdasági eszközöket” – fogalmazott. Hozzátette, abban természetesen nézetazonosság van, hogy 

az ország hosszú távú potenciális növekedését erősíteni, a hatékonyságot és a versenyképességet növelni kell.

A pénzügyminiszter a konferencia panelbeszélgetésén azt is elmondta, hogy a költségvetés tervezésekor addig lehet nyújtózkodni, amíg a takaró ér – picit túl lehet költekezni, de csak bizonyos kereteken belül. Varga Mihály ugyanakkor leszögezte:

továbbra is közellenség az infláció, amíg nem kerül vissza egy moderált környezetbe.

Ám azt is hozzátette, hogy a kormány optimista a pénzromlást illetően: úgy kalkulálnak, hogy a decemberi 5,5 százalék után januárra még tovább eshet az infláció. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, ellentétben a jegybankkal, ami inflációs és árfolyamcélokat is kitűzött. „Általánosságban elmondható, ha egy kamatcsökkentés után erősödik az árfolyam, akkor lehet, a kelleténél óvatosabb volt a jegybank.

Azonban az elmúlt napokra ez már nem igaz, hiszen a héten sajnos háromhavi mélypontjára került a forint.

– fogalmazott, megjegyezve, hogy az MNB döntéseit továbbra sem szeretné kommentálni.

17,6 százalékkal emelkedtek az árak tavaly a KSH friss adatai szerint, legutóbb 1997-ben volt ennél magasabb az éves infláció Magyarországon. Az élelmiszerek ráadásul jóval az átlag felett, csaknem 26 százalékkel drágultak. A Híradónknak korábban nyilatkozó elemző szerint éppen ezért az alacsonyabb keresetűeket jobban sújtotta az áremelkedés. 


Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az iCon gazdaságpolitikai konferencián Sopronban 2024. január 27-én. Fotó: Filep István / MTI

#Gazdaság#varga mihály#infláció#euró bevezetése#magyar gazdaság#jegybank#forintárfolyam

Címlapról ajánljuk