Gazdaság

Varga Mihály: Minden magyar kap kincstári értékpapírszámlát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 18. 16:29

A pénzügyminiszter a Fidesz tisztújító kongresszusán bejelentette, hogy még idén elindítják az értékpapírszámla-programot.

Fontos gazdaságpolitikia bejelentést tett szombaton, a a Fidesz 30., tisztújító kongresszusán a pénzügyminiszter, derül ki az MTI tudósításából. Varga Mihály beszédében azt közölte, hogy a kormány

még idén elindítja azt a programot, amellyel állampolgári jogon biztosítanak kincstári értékpapírszámlát.

Ez Varga Mihály szerint azt jelenti, hogy mindenki tetszőlegesen, bármikor vásárolhat állampapírt. Ez a bankok megadóztatása, a befektetési alapokra vonatkozó új szabályozás mellett újabb eszköz ahhoz, hogy a lakosságot az állampapírok vásárlására felé terelje a kormány.

A fenti bejelentésen túlmenően Varga Mihály többek között a következőkről számolt be:

  • A magyar gazdaság újra növekedési pályára állt, „növekedési kilátásaink újra élre léptethetnek bennünket”. Ezt az Európai Bizottság őszi gazdasági prognózisára hivatkozva mondta.
  • A családi adókedvezményt évente egymillió ember veszi igénybe, ez 940 ezer családot jelent. „Ez még nem elég a demográfiai tendencia megfordításához, de innen tovább lehet lépni”.
  • Az Európai Unióban Magyarország érte el a legnagyobb gazdaságfehérítést és a legnagyobb arányú adócsökkentést.
  • Az új adórendszer utat épített az édesanyák megbecsüléséhez, támogatásához, 55 ezer négygyerekes anya élete végéig semmilyen adót sem fizet, de a 30 év alatti anyák adókedvezményét is 12 ezren veszik már igénybe. „Felépítettük a világ legerősebb családtámogatási rendszerét.”
  • A tao-rendszernek köszönhetően, 12 év alatt 1260 milliárd forint áramlott a sportba. A csapatsportágak erősödése, eredményei mögött ott van az ösztönző, segítő adórendszer és támogatáspolitika is.
  • Magyarország a filmipar kedvelt forgatási helyszínévé vált, ez is része a több lábon állás gazdaságpolitikájának.
  • Az államadósság a pandémia kezdetéig 80 százalékról 65 százalékra csökkent, és a járvány óta ismét zsugorodik, „jelenleg mintegy 10 százalékkal állunk jobban, mint az uniós átlag”.

Nyitókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#varga mihály#pénzügyminiszter#értékpapír#kincstárjegy#értékpapírszámla

Címlapról ajánljuk