Belföld

Varga Mihály: Nincs értelme az euró bevezetésén gondolkodni, amíg nem tudjuk teljesíteni a feltételeket

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 9:13

Arról is beszélt, hogy miért kellett távoznia a Gazdasági Kabinet éléről.

Az Index készített interjút Varga Mihály pénzügyminiszterrel, akit Orbán Viktor hó elején váltott le a Gazdasági Kabinet éléről. Varga helyére egyébként Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter került.

Tíz éve vagyok ezen a poszton, mentális stabilitás nélkül ezeket a régi és új feladatokat nem lehet ellátni, de a minisztériumot és más felelős intézményeket vezetni sem

– mondta a lapnak Varga Mihály, aki továbbra is a kormányzati kabinet tagja maradt, ráadásul vétójogot is kapott.

A leváltása kapcsán elmondta, hogy megváltozott a gazdasági környezet, és ez átrendeződést indukált kormányon belül a feladatok és a hatáskörök tekintetében is. A Hozzátette, hogy a pénzügyminisztérium és a pénzügyminiszter elsődleges feladata nem változott azzal, hogy Nagy Márton vezetésével januártól Nemzetgazdasági Minisztérium áll fel.

Varga az euró esetleges bevezetéséről is beszélt, e kapcsán azt mondta, hogy a gazdaságpolitika eredményességét nem az euró léte határozza meg. Úgy fogalmazott, hogy „az euró nem cél, legfeljebb eszköz, hogy eredményesebbé váljon a gazdaságpolitika.”

Varga szerint, ha összevetjük az eurót, illetve a saját devizát használó országokat, akkor az látszik, hogy „az eurót használó szlovák gazdaságnál eredményesebb a koronával operáló cseh, és Magyarország is saját valutával tudta visszaelőzni a kétezres években gazdasági fejlettségben minket megelőző Szlovákiát”.

Ugyanakkor kifejtette, hogy az euró bevezetése hosszú távú cél, de meghatározott időpontja, határideje nincs. 

Ha gazdasági értelemben Magyarország nem tudja teljesíteni a feltételeket, nincs értelme az euró bevezetésén lamentálni, egyelőre a feltételek teljesítése a cél

– mondta Varga Mihály, aki nemrég az RTL-nek is nyilatkozott a kapcsán, hogy mire nem kell az MVM 309 milliárdos osztaléka:

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Belföld#varga mihály#euró#bevezetés

Címlapról ajánljuk