Gazdaság

Robbanhat a bomba: vizsgálja a minisztérium a magyar dolgozók elbocsátását

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 10:07

Munkahelyteremtésre milliárdokat kaptak a magyar költségvetésből, beszámolók szerint az elküldött magyar munkavállalók helyett vietnámiakat alkalmazhatnak. 

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, december óta mintegy 60, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből. A társaság elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket, tényleges tevékenységet 2020 óta folytat Magyarországon. Munkahelyteremtésre milliárdokat kaptak a magyar költségvetésből, beszámolók szerint az elküldött magyar munkavállalók helyett vietnámiakat alkalmazhatnak. 

Szerdán, nem sokkal a hír megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-nek küldött közleményében arról tájékoztatott, hogy „a megjelent hírekkel kapcsolatosan a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását, a rendelkezésre álló ismeretek szerint a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre. Minden további információról a minisztérium tájékoztatni fogja a közvéleményt.”

Az akkumulátorgyárak körül egyre több a kérdőjel. Évente 62 tonna ragasztó felhasználásával több száz kiló veszélyes hulladék keletkezik majd a Debrecenben épülő kínai akkugyár által üzemeltetett, és amellett épülő csarnokban – ez az új üzem környezeti hatástanulmányából derül ki. De hogy pontosan milyen vegyi anyagokkal dolgoznak majd, azt üzleti titokra hivatkozva nem árulják el a Mikepércsi Anyák civil szervezet szerint. A kínai CATL tájékoztatása szerint a csarnokot raktározásra, illetve akkumulátorok összeszerelésére és bontására fogják használni.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Ri Ki Jeon, a dél-koreai Bumchun Precision Co. Ltd. elnöke (k) és Csö Kju Szik, Dél-Korea budapesti nagykövete beszélget a Bumchun Precision Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 24-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Gazdaság#salgótarján#elbocsátás#munkahelyteremtés#Bumchun Precision Hungary Kft.

Címlapról ajánljuk