Belföld

Vizsgálatot indít a tankerület, mert fizetős volt a próbaérettségi egy salgótarjáni gimnáziumban

rtl.hurtl.hu

2023. január 17. 6:26

A befizetett összeg a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezte.

A salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban a végzős diákok próbaérettségijét egy külsős cég bonyolította le, így a dolgozatok összeállításáért és kijavításáért a tanulóknak fejenként 4900 forintot kellett fizetniük, írta meg a Telex.

Az iskola honlapján közzétett állásfoglalás szerint a diákok, szülők, tanárok közösen döntötték el, hogy részt vesznek a fizetős gyakorló vizsgán. Magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából írtak próbaérettségit a végzős diákok, előbbi kettőért középszinten fejenként 1800 forintot, a matematika középszintű próbaérettségiért 1300 forintot kellett fizetniük. 

Az intézmény igazgatója szerint az összeg a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi. A befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült. Azáltal, hogy külsős cég bonyolította le a próbaérettségit, nagy terhet vettek le a tanárok válláról, akiknek egyébként munkaidejükön felül kellett volna összeállítaniuk és kijavítaniuk a dolgozatokat. A cég honlapja alapján nem egyedi esetről van szó, több iskolának is szerveznek hasonló fizetős próbavizsgákat.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ a Telexnek azt írta: nem tudtak róla, hogy külsős cég szervezte a próbaérettségit, ezért „a megjelent hírek alapján az ügy kivizsgálását megkezdtük”. A tankerület szerint az iskolának engedélye se volt, hogy saját hatáskörben külsős céget vonjon be a próbaérettségiztetésbe. Szerintük a tankerületi központ intézményeiben a színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonására nincs szükség, arra engedélye sincs az intézményeinknek.

Nyitókép: Diákok érkeznek az írásbeli angol érettségi vizsgára a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban 2022. május 5-én – Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Belföld#salgótarján#próbaérettségi#tankerület#madách imre gimnázium

Címlapról ajánljuk