Gazdaság

Salgótarjáni cég: Nem tőlünk, hanem a szomszéd telephelyről folyik a szennyező anyag a Salgó-patakba

rtl.hurtl.hu

2024. április 16. 17:14

Levélben reagált az RTL Híradónak egy cég: közölték, nem tőlük származik az a szennyezés, ami a Salgó-patakban kötött ki, és nem foglalkoznak akkumulátorfeldolgozással.

„Az Éltex Kft. még nem folytat hulladékkezelési tevékenységet a salgótarjáni telephelyén, mivel beruházásokat kell még befejeznünk a hatósági engedély megszerzéséhez” – közölte a cég az RTL Híradóval hétfőn azzal kapcsolatban, hogy a Greenpeace információi szerint rendkívül veszélyes, rákkeltő méreg ömlött a Salgó-patakba egy akkumulátorhulladékot is kezelő cég salgótarjáni telephelyénél márciusban.

A környezetvédő szervezet mintát vett, az eredmények most érkeztek meg. Szerintük a mérgező anyagok a patakban végigfolyhattak a városon, és súlyosan veszélyeztethették az ott lakókat.


A levélben közölték: az elmúlt időszakban a hatóságok által jóváhagyott, az elmúlt több 100 év során felgyűlt szennyezés kármentési tevékenységét végezték, monitoring kutakat fúrattak, és életveszélyesnek minősített épületeket bontottak le. 

A cég közölte, nem tőlük származik a mérgező anyag. Mint írták, március 18-án a „katasztrófavédelmi hatóság” mintavételi laborja járt a helyszínen. „A szennyezés befolyási pontja lokalizálható, a szomszéd telephelyről a volt salakgyűjtő-osztályozó területről a csapadékvízzel mosódik a vastartalmú vegyület a Salgó-patakba. A Salgó-patak pedig végigfolyik a salgótarjáni telepünkön” – közölték. Azt is közölték, hogy nem foglalkoznak akkumulátorfeldolgozással.

 

 

#Gazdaság#éltex kft#salgótarján#salgó patak#szennyezés#környezetszennyezés#greenpeace

Címlapról ajánljuk