Gazdaság

Másfél évtizedes privatizáció után Habony Árpád letelepedési kötvényes ismerősei plázát építhetnek a metróállomásra

Mohos MátéMohos Máté

2024. január 15. 14:17

SZDSZ-Fidesz-koalíció 2023-ban? Három városvezetés alatt folyó privatizáció a letelepedésikötvény-biznisz hátterében, avagy multifunkciós tér a Princess pékségek tulajdonosaitól.

Habony Árpád ismerőse, a grúz-izraeli származású Beni Gagel cége épít egy 29 ezer négyzetméteres „multifunkciós központot” a Puskás Ferenc Stadion metrómegállóra. A hírt január 9-i sajtóközleményében tudatta a Chain Bridge Ventures Kft. (CBV). Közölték, a Centrale projektnévvel futó plázában lesz kereskedelmi és szolgáltató tér, ételudvar, irodák és egy 170 szobás, négycsillagos szálloda is a tervek szerint.

„A projekt célja a helyi infrastruktúra javítása és a környéken áthaladók igényeinek kielégítése. A Kerepesi út és a Hungária körút kereszteződésében naponta közel 100 ezer jármű és 70 ezer gyalogos halad át” – írták a közleményben.

A közleményből azonban hiányzik, hogy a tervek szerint mennyibe fog kerülni a projekt, amely mögött NER-es kapcsolódás is felsejlik. Még 2019-ben írta meg a Heti Válasz, hogy 

a projektet az állami Magyar Fejlesztési Bank közel 1,3 milliárd forintos hitele is segíti. Szerintük ekkorra már összesen 3,72 milliárdnyi kölcsönt tudtak összeszedni a kivitelezők „hatalomközeli pénzintézetekből”.

A legújabb budapesti plázát építtető Chain Bridge Ventures Kft. tulajdonosa az a Beni Gagel, aki bátyjával, Michael Gagellel együtt többször is feltűnt Habony Árpád köreiben, sőt a letelepedésikötvény-biznisz kapcsán is esett róla szó. 

Másfél évtizedes privatizáció után Habony letelepedési kötvényes ismerősei végre plázát építhetnek a metróállomásra
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó érkezik a budapesti Millenáris Teátrumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja 2014. február 16-án. Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Park és kerékpárút is jön a pláza mellé

A Chain Bridge Ventures Kft. azt ígéri, hogy a kereskedelmi terület mellett több, a környéket élhetőbbé tevő fejlesztés is készül a projekthez.

  • A Hungária körút felöli közforgalmú területet és az Ifjúság utcai felöli parkolókat, járdaszigeteket 2500 négyzetméteres parkká építik át.
  • A Kerepesi utca mentén kerékpársávot alakítanak ki.
  • Az épületben egy 100 férőhelyes garázs is lesz, amely összeköttetésben épül meg a Papp László Sportaréna 1000 férőhelyes parkolójával.
  • A projekt új bejáratokat és mozgólépcsőket létesít majd a metrómegállóhoz, közvetlenül lehet eljutni az utcaszintre és a kereskedelmi térbe is, így a BKK-val is szorosan együttműködnek.
  • Továbbá Magyarország egyik legnagyobb kiskereskedelmi zöldtetőjét is ígérik, amely ötezer négyzetméteres lehet.

„A Centralét úgy terveztük, hogy az a városi életmódhoz igazodó kompakt közösségi tér legyen. A projekt iránt a piac és a potenciális bérlők is érdeklődnek, közel 50 százalékos előbérletet értünk el, még mielőtt az építési engedélyt megkaptuk volna. Ezzel kapcsolatban a közeljövőben további bejelentéseket fogunk tenni” – mondta Beni Gagel a projekttel kapcsolatban a Portfolio szerint.

Évtizedes privatizáció, ami a családban marad

A Puskás metrómegálló feletti tér jelenlegi tulajdonosa a Welt-Stadt Immobilien Ingatlanberuházó Kft. (WSI), amelynek ügyvezetője a 24.hu, a HVG és a Válasz Online által is Habony Árpád jó ismerőseként emlegetett Michael Gagel. Ő egyben testvére a Chain Bridge Venture ügyvezetőjének, Beni Gagelnek, aki a projekt megvalósítója lesz. Beni Gagel a jelek szerint a WSI-ben is jelen van: LinkedIn-profilja szerint amellett, hogy ő 2023 januárjától a CBV tulajdonosa, a WSI vezető pénzügyi és kereskedelmi igazgatójaként is tevékenykedik.

Az ingatlan még 2017-ben került teljes egészében a Gagel család érdekeltségébe. A HVG ekkori cikke szerint a WSI már 2008-ban megszerezte a közel 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát – a rossz állapotú Stadionok-irodaház parkolóját, „felfoghatatlanul alacsony, 48 millió forintos” áron.

Ezt a bizniszt még a BKV két akkori SZDSZ-es igazgatósági tagja, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán, Demszky Gábor volt főpolgármester korábbi kabinetfőnöke intézte.

Az üzlet ellen a metrós szakszervezetek is tiltakoztak, büntetőfeljelentést is tettek, így a főváros jó hosszú időre szüneteltette annak folytatását. 2017-ben, a fideszes Tarlós István idején azonban végül befejeződhetett a privatizáció: nagyjából egymilliárd forintért szerezhette meg a WSI a telek többi részét is. A jóval nagyobb összeget szintén nem lehet piaci árnak nevezni, ugyanis az eladást nem előzte meg versenyeztetés.

Az üzlet végül az alacsony ár ellenére is döcögősen zárult le: a Magyar Narancs 2019-ben arról írt, hogy a BKV kétszer is fizetési haladékot adott a WSI-nek, akik még ekkor is tartoztak a milliárdos vételárral. Az rtl.hu által megtekintettcégkivonatokból az is kiderül, hogy a CBV-vel szemben a NAV 2022-ben és 2023-ban összesen öt adóvégrehajtást kezdeményezett, valamint már tavalyelőtt zárult le egy 2018-ban indított végrehajtási eljárás is. A WSI mérlege pedig egy adóvégrehajtás és három végrehajtási eljárás az elmúlt három év során.

Másfél évtizedes privatizáció után Habony Árpád letelepedési kötvényes ismerősei plázát építhetnek a metróállomásra
Fotó: Credit Online / képernyőkép
Másfél évtizedes privatizáció után Habony Árpád letelepedési kötvényes ismerősei plázát építhetnek a metróállomásra
Fotó: Credit Online / képernyőkép

Szóval az új pláza megépülésével egy nagyjából másfél évtizedes biznisz érhet be, amely három különböző városvezetés alatt folyt le. Ez idő alatt már folytak a találgatások arról, hogy pontosan mik a hosszú távú tervek a Puskás megálló feletti ingatlannal: erre a kérdésre adott választ a CBV január 9-i közleménye.

Másfél évtizedes privatizáció után Habony letelepedési kötvényes ismerősei végre plázát építhetnek a metróállomásra
Fotó: CBV / Centrale

Honnan lehetnek ismerősek Gagelék?

Korántsem ez az első alkalom, hogy Gagelék neve feltűnik a sajtóban. A testvérpárt legtöbben a Princess pékségekről ismerik, amelyek mögött a szintén grúz-izraeli származású Shabi Michaelivel együtt tűntek fel. Ő Rogán Antal jó barátjaként ismert, és nemcsak a pék- illetve ingatlanbizniszben, hanem a médiában is üzletelt: 2021-ben szállt be Milkovics Pál mellé a 168 Órát kiadó cégbe, amely ekkor a Pesti Hírlapot, a Jazzyt és a Klasszik Rádiót is működtette.

Michael Gagelt a K-Monitor így jellemzi: „Habony Árpád informális miniszterelnökségi tanácsadó bizalmas barátja. Habonnyal egy időben gyakran megfordult a Four Seasons szállodában.” A kapcsolat pedig akár még kiterjedtebb is lehet, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter volt felesége, Rogán Cecília a Facebookon több Gagel-családtag ismerőse – tették hozzá. A Heti Válasz korábbi cikkében arról írt, hogy 

a család korábban „az SZDSZ holdudvarából indult” – ők ennek tulajdonítják, hogy a privatizáció során ilyen kedvező ajánlatokat kaptak a BKV-tól.

A Gagelek és Michaeli szintén közösen szerepeltek a Direkt36 2018-as anyagában, amelyet az orosz ügyfelekkel dolgozó letelepedési kötvényes cég, a VolDan működéséről írtak. A program 2013-as indulása és 2017-es felfüggesztése között a magyar állam közel húszezer letelepedési engedélyt adott ki a kötvények vásárlóinak és családtagjaiknak: az EU-n kívüli állampolgárok 250-300 ezer euróért juthattak magyar tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez.

Ők azt írták ekkor: „Michael Gagel több fényképen is szerepel Habony Árpáddal. Gagel üzleti partnerét, Shabtai (Shabi) Michaelit pedig levideózták az Aulich utca 3. alatt lévő épület előtt, amint innen kilépve grúz expolitikus ismerőseivel tárgyalt egy sokmilliárdos projektről. A helyszín azért érdekes, mert itt található Rogán Antal jobbkezének, Kertész Balázs egyik cégének a székhelye, és az épületnél nemcsak Rogán, hanem Habony is rendszeresen megfordult.”

A Direkt36 pedig már 2016-ban azt írta a Heti Válasz azóta elérhetetlen anyagára hivatkozva, hogy a VolDan „a Gagel-Michaeli-kör infrastruktúráját és embereit használja a letelepedésikötvény-bizniszhez”. Korábban mind Michaeli, mind Michael Gagel tagadták, hogy szerepet vállaltak volna a kötvényekkel foglalkozó cégben, ám ezzel kapcsolatos sajtópereiket elvesztették.

A K-Monitor adatbázisából a Gagel-testvérek további ügyleteiről is értesülhetünk:

A WSI privatizációjával és a CBV plázaprojektjével kapcsolatban megkerestük emailben a Gagel testvéreket is, hogy további kérdéseket tegyünk fel. Válaszukról szintén be fogunk számolni.

Nyitókép: Linkedin / Chain Bridge Ventures

#Gazdaság#habony árpád#pékség#puskás ferenc stadion#pláza#befektetés#grúz#izraeli#NER#üzlet#privatizáció#szdsz#ma

Címlapról ajánljuk