Gazdaság

Két agrárcéggel bővítette birodalmát Mészáros Lőrinc

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 13:53

A Mészáros Csoport közleménye szerint egyre gyakoribb, hogy maguk a termelők kínálják fel földjeiket megvételre.

Két agrárcég felvásárlásával növelte a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Holding a szántóföldi növénytermesztésre alkalmas területeit – derül ki az MTI által idézett közleményből.

Az egyik felvásárolt cég a Szolnok környéki földeken gazdálkodó Agro-Várkony csoport, amely 1350 hektár haszonbérleti területtel rendelkezik, árbevétele 1,2 milliárd forint és három cég tartozik hozzá, az Agro-Várkony Kft., a Triticum Hungária Vital Kft. és a Piroska-Agro Kft.

A másik a tápiószentmártoni székhelyű Aranyszarvas Csoport, amely 1100 hektáron gazdálkodik és 1,1 milliárd forint az árbevétele. Négy céget ölel fel, az Aranyszarvas Zrt.-t, a Kőrösi Kft.-t, az Aranyszarvas Szövetkezetet és a Juropa Kft.-t.

A közlemény szerint a felvásárlással Magyarország legnagyobb földterülettel rendelkező vállalatcsoportja tovább erősíti vezető pozícióját az agráriumban. Azt is írják, hogy a Mészáros Csoport „folyamatosan keresi itthon és külföldön az üzleti lehetőségeket”,

de egyre gyakoribb, hogy maguk a területekkel rendelkező termelők kínálják fel földjeiket megvételre a vállalatcsoportnak.

Mészáros Lőrinc a közlemény szerint azt mondta:

A Talentis Agro Holding működésének első öt évében kiemelt célunk volt nemcsak egy megbízhatóan működő cégcsoport felépítése, hanem a piacvezető szerep elérése is, melyet a növénytermesztés területén sikeresen teljesítettünk, továbbá az idei horvátországi akvizícióval nagyot léptünk előre a nemzetközi terjeszkedéssel kapcsolatos terveinket illetően is. Jelenleg idehaza több mint 50 000 hektáron gazdálkodunk, és ezzel a közép-magyarországi régióban történő két felvásárlással tovább erősítjük az agráriumban elfoglalt meghatározó szerepünket és a hazai ellátásbiztonságot.


Mint korábban írtuk, a Mészáros Csoport épp szerdán tartja nagyszabású karácsonyi gáláját, ahol a Neoton Família és a Hooligans mellett meglepetés vendég is fellép, a jelenlévők között pedig autókat sorsolnak ki tombolán.

Nyitókép (archív): MTI / Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#mészáros lőrinc#Mészáros csoport#mezőgazdaság#felvásárlás

Címlapról ajánljuk