Gazdaság

Ezernél is több ingatlan kisajátításáról döntött a kormány

rtl.hurtl.hu

2023. december 7. 7:38

A Budapest-Belgrád vasútvonal építése miatt teszi rá a kezét az állam a magántulajdonra. Már eddig is utcák tűntek el például Soroksáron. Ezúttal vidéki városokat is érint a kisajátítás.

A Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt műszaki tartalmának módosulása miatt több száz ingatlant és szelvényt sajátít ki a magyar állam – vette észre Portfolio a friss rendeletet a Magyar Közlönyben.

Az érintett területek között van Dömsöd, Kiskunhalas és Taksony is.

A lap megjegyzi, hogy a mostani rendelet tartalmazza a kisajátítások részletezését, de kevés információ található a konkrét indoklásról. Az Építési és Közlekedési Minisztérium előterjesztése szerint azért van szükség a módosításokra, mert „a fejlesztés technikai részleteinek finomhangolására van szükség”. Ilyen finomhangolás az, hogy felmerültek új területi igények, el kell helyezni felsővezeték-tartó oszlopokat, valamint zajvédőfalakat és kapcsolódó utakat kell építeni.

A módosítások következtében több mint ezer ingatlan érintett lesz, főleg Budapesten, de kiterjednek a külterületekre is. Például Soroksár esetében több külterületi ingatlan is érintett, míg Ferencváros és Pesterzsébet területén csak belterületi ingatlanokról van szó. A mellékletben továbbá dömsödi, kiskőrösi, kiskunhalasi és taksonyi szelvények szerepelnek

– írja a lap. Az építés miatti ingatlankisajátítással korábban a Házon kívül riportja is foglalkozott:


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Li Csiang kínai kormányfő Pekingben 2023. október 16-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Gazdaság#kína#vasút#ingatlan#kisajátítás#rendelet#magyar közlöny#budapest-belgrád vasútvonal

Címlapról ajánljuk