Gazdaság

Már 1,6 millió forint az új lakások négyzetméterára Budapesten

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 15:22

A legdrágábban az V. kerületben lehet lakást venni, ott már átlagban 3 millió forintba kerül egy négyzetméter.

Az új építésű lakások piacán az áremelkedés üteme a harmadik negyedévben szinte megállt, és éves viszonylatban is bőven tíz százalék alá esett; a fajlagos árak között azonban továbbra is nagy az eltérés: Budapesten már egymilliótól hárommillió forintig terjed a négyzetméterár – közölte az Otthon Centrum (OC) csütörtökön az MTI-vel.

Soóki-Tóth Gábor elmondta: már csak 1 százalékos emelkedést mért az Otthon Centrum az előző negyedévhez képest idén a harmadik negyedévben.

A Budapesten kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,608 millió forint volt, és hosszú idő után először esett 10 százalék alá az éves áremelkedés mértéke, 7 százalékkal kell többet fizetni egy újonnan épült ingatlanért, mint egy évvel korábban.

A kerületek között 1,006 millió és 3,081 millió forint közötti sávban ingadozik az átlagos kínálati négyzetméterár, ezzel pedig először lépte át az összes fővárosi kerület az egymilliós átlagos összeget – közölte a szakember.

A legdrágább kerületek sorrendjében nincs változás, megegyezik az előző negyedévivel: továbbra is az V. kerület a legdrágább, 3,081 millió forintos átlagos négyzetméterárral, majd a II. kerület (2,91 millió) és a XII. kerület (2,8 millió) a sorrend. Még két városrész, az I. (2,42 millió) és a VI. kerület (2,23 millió) lépte át a kétmillió forintos kínálati négyzetméterárat. Ugyanakkor ezekben a kerületekben emelkedett a legkevésbé az ár az előző negyedévhez képest, sőt a három budai kerületben már minimális csökkenést mért a cég.

Az OC szeptemberi felmérése szerint Budapesten 345 új lakásberuházás van folyamatban, ezekben összesen 27,3 ezer lakás épül, ami nagyságrendileg megfelel az előző negyedév számainak: a projektek és lakások száma 2,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Gazdaság#ingatlan#budapest#négyzetméterár#lakásvásárlás

Címlapról ajánljuk