Gazdaság

Olyan választ kapott Parragh László a jegybanktól, hogy szinte füstöl

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 19:56

Éles hangú közleményben utasította el Parragh László jegybankot érintő kritikáit a Magyar Nemzeti Bank. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajnálattal veszi tudomásul, hogy Parragh László immáron sokadik éve támadja a jegybank politikáját, ráadásul ezt a kellő szakmai tudás hiányában és minden előzetes tájékozódás mellőzésével teszi – reagált az MNB a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének a nyilatkozatára.

Parragh kedden beszélt arról az ATV-nek, hogy ha a jegybank piaci szereplő lenne, csődbe menne és felszámolnák. Mindezt arra hivatkozva mondta, hogy kiderült, az MNB tavaly 402 milliárd, idén az első félévben 999 milliárd forint veszteséget könyvelt el. Parragh László mindemellé azt is hozzátette, hogy az MNB pénze külföldi befektetők zsebében van és azt is, hogy  érdemes lenne megnézni a jegybank ingatlanait, és elgondolkodni azon, hogy az állam einstandolja azokat.

Az MNB a közleményében arról írt, hogy Parragh kijelentései 

ismét hemzsegnek a tárgyi tévedésektől, egyértelműen alátámasztva hozzá nem értését.


„Súlyos tájékozatlanságáról tett tanúbizonyságot a jegybanki saját tőkével kapcsolatban. A jegybank nem azért nem mehet csődbe, mert mögötte ott áll a költségvetés, hanem azért, mert a jegybank a hazai fizetőeszköz kibocsátója, így értelemszerűen forintban korlátlanul fizetőképes” – írták.

A közleményben arról is írnak, hogy „az a kijelentés, miszerint az elmúlt két év alatt sok pénze úszott el a magyaroknak a túlzottan magas kamatszint miatt, is alátámasztja, hogy Parragh László az alapvető gazdasági összefüggéseket sem érti. Az MNB a gazdaságot ért inflációs sokkokra reagált a kamatemeléseivel. Ezek nélkül sokkal nagyobb bajban lennénk inflációs és gazdasági szempontból”.

Emellett Parraghot arra kérték, hogy tartózkodjon a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben a vélemény-nyilvánítástól.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#jegybank#magyar nemzeti bank#parragh lászló#mkik#iparkamara#bank#infláció#matolcsy györgy

Címlapról ajánljuk