Gazdaság

A világ egyik legnagyobb olajcége közölte: nem lehet tartani a 2 fokos klímacélt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 16:14

Az Exxon Mobil szerint nem lesz tartható a 2050-re meghatározott klímacél, ráadásul a részvényeseik elutasították, hogy erőteljesebb módon reagáljanak a klímaváltozásra.

Az előrejelzések szerint a kőolaj és a földgáz 2050-ben is a világ energiaszükségletének az 54 százalékát fedezi majd, miközben a világnak nem sikerül 2 Celsius-fok alatt tartania a globális hőmérséklet-emelkedést – közölte az Exxon Mobil hétfőn a Reuters szerint.

A legnagyobb amerikai olajtermelő cég energetikai előrejelzése szerint 2050-re a világon az energiafelhasználásból származó szén-dioxid (CO2) kibocsátása eléri a 25 milliárd tonnát. Ez több mint kétszerese annak a 11 milliárd tonnának, amelyre az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint átlagosan szükség lenne ahhoz, hogy 2 fok alatt tartsák a globális hőmérséklet emelkedést.

Az Exxon azt írta, hogy az energetikai átállás folyamatban van, de nem olyan mértékben és ütemezésben, ahogyan az szükséges lenne a célok eléréséhez.

A cég 17 milliárd dollárt fektet be 2027-ig az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba, illetve egy részét a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére fordítják.

Ugyanakkor európai versenytársaival ellentétben az Exxon nem fektet be az olyan megújuló forrásokba, mint a szél-, vagy a napenergia, ráadásul májusban a részvényesei elsöprő többséggel elutasították az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőteljesebb intézkedésekre irányuló felhívásokat.

Mindeközben az Egyesült Államokban a Fossil Free Media nevű szervezet óriásplakátokkal szórta tele az autópályalehajtókat a hőhullámokkal leginkább sújtott városokban és arra hívják fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés már megérkezett. A plakátokon azt írják, hogy az olajfelhasználás hozta el a forróságot, mellé pedig térképen jelölik milyen meleg van az államokban:


Nyitókép: Exxon-kút New Yorkban. Fotó: Reuters/Andrew Kelly.

#Gazdaság#exxon#kőolaj#klímacél#klímaváltozás#szén-dioxid#globális felmelegedés

Címlapról ajánljuk