Külföld

Kapaszkodjon meg, a laposföldhívők után megjöttek a hőtagadók

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 7. 17:50

Szerintük a meteorológusok rosszul mérik a hőmérsékletet.

A nyári forróság alatt talán sokaknak egyértelművé vált, hogy a klímaváltozás valóban történikde úgy tűnik, közel sem világos ez mindenki számára. 

Júliusban egy influenszer, Robin Monotti a Twitteren azt írta, hogy nem biztos benne, hogy megfelelően mérik a hőmérsékletet, ugyanis a talajhőmérsékletet összekeverik a levegő hőmérsékletével – írja a Guardian. A tweetben – amelyet több millióan láttak – Monotti arról beszélt, hogy „a média az Európai Űrügynökség (ESA) egy jelentését ismételgeti, amely összekeveri a levegő hőmérsékletét a talajhőmérséklettel, ez viszont általában magasabb”.

Így érvelnek a hőtagadók

A GB News műsorvezetője, Neil Oliver még abban a hónapban beszélt a jelenségről, és azt állította, hogy a levegő hőmérséklete Európában nem olyan magas, mint ahogyan azt a BBC és mások állítják, és nem emelkedett 30 fok fölé. Szerinte a magasabb számok csupán a talajhőmérsékleteket jelentik, amelyeket nem lehet összehasonlítani a szabványos mérési hőmérséklettel.

Míg néhány hírcsatorna megosztotta az ESA műholdas térképeit, amelyek a talajhőmérsékletet mutatták, a BBC gyorsan megcáfolta Oliver érvelését, megjegyezve, hogy időjárás-jelentései a nemzetközi szabványoknak megfelelően meteorológusok által mért léghőmérsékleteket használnak. 

Más, „hőtagadó” érvek szerint egyes műszerek nem felelnek meg a Meteorológiai Világszervezet szabványainak, vagy nem működnek megfelelően. Egy blogger megkérdőjelezte az egyik szardíniai helyszínen mért rekordot, mondván, az érintett műszer „rosszul van elhelyezve és karbantartva”. Szardínia Regionális Agrometeorológiai Szolgálata megvizsgálta az érintett meteorológiai állomásokat, és megerősítette, hogy azok a WMO-szabványoknak megfelelően működnek.

Riasztó színek a térképen

Az időjárási térképek is kaptak néhány támadást: a klímatagadó-elméletek szerint azok színeit direkt úgy változtatták meg, hogy riasztóbbá tegyék őket. A Guardian hozzáteszi, hogy való igaz, hogy a brit Met Office az elmúlt években megváltoztatta a hőmérsékleti térképeinek a színvilágát, de az élénkebb színek célja, hogy a térképek a színvakok számára is értelmezhetőek legyenek. 

Bob Ward, az LSE Grantham Institute on Climate munkatársa a lapnak elmondta, hogy a tagadásnak ez a formája nagyon is láthatóvá vált a nyár eleji európai hőségválság idején.

„A tagadásnak ez a formája különösen káros, mert félrevezeti az embereket azzal kapcsolatban, hogy a szélsőséges hőség milyen veszélyeket jelent az emberekre vagy a természetre” – magyarázta. 

Nyitókép: Pixabay

#Külföld##hőmérséklet#hőtagadó#klímaváltozás#klímatagadó#mérés#meteorológia

Címlapról ajánljuk