Belföld

Három nap brutális kánikula érkezik, 38 fokos hőséggel

rtl.hurtl.hu

2023. július 9. 12:11

Szinte mindenhol harminc fok feletti meleg lesz. 

Kemény kánikulával és hőségriadóval indul majd július második hete. 

Az OMSZ előrejelzése szerint hétfőn a csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul, és több helyen éjszaka sem hűl húsz fok alá a hőmérséklet.

Kedden hasonlóan napos, száraz időre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Az ország nagy részén szerda reggelre is csak húsz fokra hűl vissza a levegő hőmérséklete, és délutánra már lesz olyan terület, ahol harminc fok alatt lesz a hőmérséklet. A legtöbb helyen 35 fokos hőség lesz, de előfordulhat akár 38 fok is.

Csak a csütörtök hoz kisebb enyhülést, de így is harminc fok körül mozog majd a hőmérséklet: a csúcshőmérséklet 27 és 35 fok között várható, délen lesz a legmelegebb.

Hőségriadó

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére, közölte a Katasztrófavédelem.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérnek mindenkit – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

Azt írják, hogy lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően.


Nyitókép: Járókelők hűsítik magukat egy szökőkútnál a belvárosi Szabadság téren 2023. június 20-án.  MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#hőmérséklet#hőség#kánikula#hőségriadó

Címlapról ajánljuk