Időjárás

Brutális hőhullám jön, riasztást adott ki jövő hét elejére a Katasztrófavédelem

rtl.hurtl.hu

2023. július 7. 15:54

Szerdáig nagyon-nagyon meleg lesz.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére, közölte a Katasztrófavédelem.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérjük a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –,  hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

Azt írják, hogy lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően.

Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását

– írják.

Megjegyezték: a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Tikkasztó hőségről számolt be egy néző a Híradónak, aki július elején InterCityvel utazott Nyíregyházáról Budapestre. A Vasutasok Szakszervezete szerint egyre több meghibásodás lesz, ha a MÁV nem fordít több pénzt a kocsik karbantartására. A MÁV a Híradó megkeresésére azt írta: a jövőben csak légkondicionált kocsik beszerzését tervezik.


Nyitókép: Pexels

#Időjárás#katasztrófavédelem#meleg#hőség#riadó#riasztás

Címlapról ajánljuk